Tot ce trebuie s─â ╚Ötii despre acneea la adul╚Ťi

,

Acneea la v├órsta adult─â este o problem─â ce afecteaz─â una din cinci persoane. ╚śocant, nu-i a╚Öa? Acneea la aceast─â v├órst─â nu este ceva ce trebuie tratat cu indiferen╚Ť─â, deoarece poate duce, ├«n timp, la stim─â de sine sc─âzut─â, nefericire ╚Öi chiar depresie. Dar, vestea bun─â este c─â ├«n urma unei ├«ngrijiri ╚Öi unui tratament adecvat, aceasta poate fi vindecat─â. Iat─â tot ce trebuie s─â ╚Ötii despre ce cauzeaz─â acneea la aceast─â v├órst─â, cum s─â o tratezi ╚Öi cum s─â previi reapari╚Ťia acesteia:

Diferen╚Ťa ├«ntre acneea la adolescen╚Ťi ╚Öi cea la adul╚Ťi

Cum este diferit─â acneea adult─â fa╚Ť─â de cea a adolescen╚Ťilor? Acneea adult─â este tipul de acnee care se dezvolt─â pentru prima dat─â ori cea care are continuitate dup─â v├órsta de 25 de ani. Aceasta poate s─â apar─â la femei p├ón─â la menopauz─â. Acneea adult─â apare sub forma umfl─âturilor ro╚Öii sau pustulelor cu puroi ├«n zona de jos a fe╚Ťei, ├«n special ├«n jurul maxilarului, sau sub forma comedoanelor, cunoscute ╚Öi sub denumirea de puncte albe. Aceasta este diferit─â de acneea tipic adolescentin─â care se manifest─â sub forma unui amestec de puncte negre, co╚Öuri mici sau mari ╚Öi uneori pustule cu puroi ╚Öi abcese.

Acneea adult─â este de asemenea diferit─â din cauza motivului apari╚Ťiei acesteia. Acneea adolescentin─â este cauzat─â, ├«n principal, de schimb─ârile hormonale ce au loc ├«n corp ├«n timpul pubert─â╚Ťii, f─âc├ónd-o mai u╚Öor de tratat. Pe de alt─â parte, acneea adult─â este mai mult─â cronic─â iar stresul ╚Öi condi╚Ťiile de mediu o agraveaz─â.

Ce cauzează acneea la vârsta adultă?

Exist─â o p─ârere general─â ce spune c─â un consum insuficient de ap─â sau porii ├«nfunda╚Ťi pot cauza acneea. ├Än timp ce astfel de lucruri agraveaz─â o problem─â existent─â, sunt c├ó╚Ťiva al╚Ťi factori care duc la acneea adult─â. S─â arunc─âm o privire la c├ó╚Ťiva dintre ele:

Hormonii: Acneea adult─â este favorizat─â de hormoni, la fel ca cea adolescentin─â. Perioadele neregulate ale apari╚Ťiei acesteia sunt un indicator al dezechilibrului hormonal. Deoarece hormonii feminini fluctueaz─â mai mult dec├ót cei al b─ârba╚Ťilor, se explic─â de ce acneea adult─â tinde s─â fie mult mai ├«nt├ólnit─â la femei dec├ót la b─ârba╚Ťi. ├Än plus, aceasta poate s─â apar─â la femei ├«n timpul sarcinii, perioadei mensturale ╚Öi menopauzei.

Medicamentele: Anumite medicamente, ce con╚Ťin litiu ╚Öi steroizi, pot cauza acneea la adul╚Ťi. ├Än timp ce anticoncep╚Ťionalele ajut─â la vindecarea acneei, cele cu androgeni cauzeaz─â o explozie de acnee. Medicamentele precum coricosteroizii ╚Öi contraceptivele ce con╚Ťin mai mul╚Ťi androgeni pot agrava acneea. Dermatologul sau ginecologul t─âu te poate ghida asupra contraceptivelor potrivite care s─â ajute tratarea acneei.

Genele: Un studiu arat─â c─â 50% dintre adul╚Ťii cu acnee au avut un p─ârinte sau o rud─â cu probleme de acnee. Oamenii cu un istoric familial ├«n materie de probleme cu acneea sunt mult mai predispu╚Öi la apari╚Ťia acesteia.

Cosmeticele: Acneea cauzat─â sau agravat─â de c─âtre produsele cosmetice este numit─â acnee cosmetic─â. Produsele cosmetice ce con╚Ťin ulei ├«n exces sau folosirea exagerat─â de produse de ├«ngrijire a p─ârului tind s─â blocheze porii duc├ónd la apar╚Ťia acneei. Femeile sunt dornice s─â ├«ncerce diferite produse ╚Öi proceduri care s─â le ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â aspectul fizic. Utilizarea zilnic─â a produselor precum creme, creme hidratante ╚Öi lo╚Ťiuni cu protec╚Ťie solar─â pot agrava acneea. Acneea poate fi declan╚Öat─â sau agravat─â de produse demachiante, tratamente ╚Öi masaje faciale. Fondurile de ten ╚Öi lo╚Ťiunile sunt clar interzise pentru femeile cu acnee. Machiajul uscat sub form─â de pudr─â de talc, fardul, machiajele pentru pleoape, rujul de buze sunt permise.

Stresul: ├Än timp ce stresul ├«n sine nu cauzeaz─â acneea, poate stimula hormonii care provoac─â apari╚Ťia acneei. Cu c├ót este mai mare nivelul de stres, cu at├ót e╚Öti mai predispus─â la apari╚Ťia acneei.

Ocupa╚Ťia: Anumite locuri de munc─â ce necesit─â ca tu s─â fii afar─â ├«n soare sau cele ce te expun la produse industriale, precum uleiuri folosite ├«n t─âierea metalelor, sau poluarea pot cauza apari╚Ťia acneei.

Tratamentul

Tratamentul acneei adulte este similar cu cel al adolescen╚Ťilor. Dac─â tratamentul de rutin─â nu te scap─â de acnee ├«n trei luni, este necesar─â o evaluare hormonal─â. Menstrua╚Ťia neregulat─â, cre╚Öterea p─ârului facial ╚Öi sub╚Ťierea p─ârului ├«n cre╚Ötetul capului sunt indicii ale unui dezechilibru hormonal.

Cheia succesului unui tratatement ├«mpotriva acneei presupune urmarea strict─â a unui tratament. ├Än aceast─â via╚Ť─â gr─âbit─â ╚Öi plin─â de sarcini ce trebuie s─â fie f─âcute ├«n acela╚Öi timp ╚Öi multe probleme de rezolovat, tratamentul este l─âsat la coada listei, ├«n special c├ónd acneea este pasiv─â. Tratamentul acneei este un efort pe termen lung ╚Öi, dup─â remisie, terapia de ├«ntre╚Ťinere poate fi necesar─â timp de luni p├ón─â la ani de zile. Cea mai comun─â cauz─â a acneei ce nu r─âspunde la tratament este lipsa aplic─ârii sau administr─ârii medicamentului.

Prevenirea

Prevenirea este mai bun─â dec├ót tratamentul iar ├«n cazule unei acnee la v├órst─â adult─â, c├ónd tratamentul este deseori mai agresiv, mai bine ai lua m─âsuri de prevenire a acesteia. ├Ä╚Ťi d─âm c├óteva sfaturi simple cum s─â previi acneea adult─â:

Ai grij─â ce produse folose╚Öti: Dac─â ai avut acnee ├«n timpul adolescen╚Ťei, ar fi bine s─â nu mai folose╚Öti produse ce con╚Ťin uleiuri. De asemenea caut─â produse ce nu blocheaz─â porii ╚Öi nu con╚Ťin comedogeni.

Nu atinge co╚Öurile: Oric├ót de tentant este s─â atingi sau s─â storci co╚Öurile, nu f─â asta! Contactul frecvent ├«ntre m├óini ╚Öi fa╚Ť─â poate transfera bacterii ╚Öi rezult─â ├«n apari╚Ťia acneei.

Nu l─âsa sudoarea s─â stea pe fa╚Ť─â: Dac─â la╚Öi sudoarea s─â persiste pe fa╚Ť─â, se va amesteca cu uleiul de pe piele ╚Öi va bloca substan╚Ťele str─âine ├«n pori. Spal─â-╚Ťi fa╚Ťa de dou─â ori pe zi ╚Öi ╚Öterge-o cu un prosop sau un ╚Öerve╚Ťel.

Evit─â sp─âlarea excesiv─â ╚Öi cur─â╚Ťarea abraziv─â: Nu este corect s─â ├«╚Ťi speli constant fa╚Ťa crez├ónd c─â murd─âria va duce la apari╚Ťia acneei. Acneea nu este cauzat─â de praf sau mizerie, a╚Öa c─â nu ├«╚Ťi f─â griji. Evit─â utilizarea s─âpunului de mai mult de dou─â ori pe zi ╚Öi atunci c├ónd te usuci pe fa╚Ť─â, tamponeaz-o ├«n loc s─â o freci.

Redu nivelul de stres: Pun pariu c─â nimeni nu ╚Ťi-a spus despre acest lucru ├«n perioada adolescen╚Ťei. Stresul este o cauz─â specific─â acneei nu numai ├«n perioada adult─â, a╚Öa c─â asigur─â-te c─â nivelul acestuia este redus.

Ajut─â-ne cu un share:
Previous

7 lucruri bizare pe care corpul tău le face în timp ce dormi

6 manechine de top ├«╚Öi dezv─âluie secretele de frumuse╚Ťe ╚Öi diet─â

Next

Las─â un comentariu