Spune stop! 10 metode prin care să-ți controlezi fricile

Care sunt gândurile care nu-ți dau pace seara, atunci când încerci să adormi? Banii, problemele la muncă, temeri legate de cei dragi? Ni se întâmplă tuturor să avem momente în care grijile joacă rolul principal în viața noastră, ajungând chiar mai importante decât problemele. Și, oricât am încerca să ne spunem „Gândește pozitiv” sau „Nu te mai gândi la atâtea lucruri”, pur și simplu nu funcționează. Ultimele cercetări în domeniul anxietății sugerează că abordările neobișnuite pot funcționa. Iată zece dintre ele:

1. Repetă lucrul de care ți-e teamă până când te plictisești. Știi acele terapii în care persoanelor speriate de păianjeni sau de mersul cu liftul li se recomandă, paradoxal, să atingă păianjeni și să meargă cât mai mult cu liftul? Spune-ți, în gând sau cu glas tare, teama, rar, timp de 20 de minute. Te vei plictisi de ea și nu va mai fi ceva la care să te poți gândi după aceea, așa că îți vei fi atins obiectivul.

2. Exagerează. Încercăm, cu toții, să ne controlăm anxietățile, numai pentru a le face și mai puternice. Încearcă să le exagerezi și vezi ce se va întâmpla. Adevărul este că anxietatea ne exagerează temerile și că, în realitate lucrurile nu sunt niciodată la fel de rele precum ni le imaginăm.

3. Nu lupta împotriva ta! Sigur, uneori gânduri absolut nebunești ne trec prin minte și ne fac să ne imaginăm scenarii înfricoșătoare, însă cel mai bine e să nu le analizezi sau judeci, ci să le privești așa cum sunt: gânduri trecătoare, pe care trebuie să alegi să le lași deoparte.

4. Dă-ți seama de alarmele false. E clar că în stările de anxietate bătăile rapide de inimă nu înseamnă decât răspunsul organismului la un surplus de adrenalină și nu semnifică un atac de cord. La fel, senzația că ceva rău e pe cale să se întâmple este creată de mintea noastră, obosită de prea multe griji. Dă-le ocazia acestor sentimente să treacă, acceptându-le drept momente pe care le observi doar, fără a le da mai multă importanță decât au cu adevărat.

5. Transformă-ți anxietatea într-un film. Cel mai simplu fel de a scăpa de o grijă e să te deconectezi. Încearcă să te transformi din actorul principal, care trăiește fiecare teamă la intensități maxime, într-un observator calm, care e puțin îndepărtat de subiect, dar care vede situația mai clar.

6. Oferă-ți timp pentru griji. Problema cu toate stările noastre negative e că au tendința de a apărea pe neașteptate sau de a se afla mereu în subconștientul nostru, chiar și atunci când facem altceva. Acordă-ți 10 minute în care să te gândești doar la ele și stabilește-ți o anumită oră pentru asta. Procedează ca și cum ai avea o întâlnire cu o altă persoană și lasă-le să vorbească doar pentru momentul acordat. Cu puțin noroc, până la ora fixată multe dintre ele vor fi dispărut.

7. Nu încerca să controlezi ce nu poate fi controlat! Te stresezi pentru fiecare comentariu făcut, îți întorci vorbele și acțiunile pe toate părțile și ai vrea să te fi comportat altfel într-o anumită situație? Acceptă faptul că agitația ta interioară nu schimbă nimic și nu îți face deloc bine. E un paradox, dar atunci când renunți la a încerca să controlezi fiecare moment al vieții te simți, de fapt, mult mai stăpână pe sine.

8. Cel mai simplu sfat: respiră! Atunci când întreg corpul e încordat, avem tendința de a ne ține respirația. Învață să te concentrezi asupra respirației pentru câteva minute, alungând grijile din minte!

9. Timpul e aliatul tău, nu un dușman. Când grijile te asaltează, totul pare o urgență, iar tu devii din ce în ce mai agitată. Întreabă-te cum te vei simți în legătură cu micile lucruri care te îngrijorează azi peste, să zicem, o lună sau peste trei. Vestea bună e că nu vor mai avea nici pe sfert din importanța pe care le-o dai astăzi.

10. Nu lăsa grijile să îți conducă viața. Multe dintre grijile care nu te lasă să te bucuri de fiecare moment vor trece și, mai important, se vor dovedi a fi fost doar produse ale imaginației. Nu le lăsa să dicteze felul în care alegi să îți duci viața și nici să îți răpească din bucuria de a trăi fiecare moment.

Ajută-ne cu un share:
Previous

Top cele mai mari mituri despre dietă și sport, desființate de antrenori

7 reguli învechite de dating pe care ar trebui să le încalci

Next

Lasă un comentariu