Lung sau scurt, cret sau drept, parul este unul dintre motivele pentru care trebuie sa fim mandre ca suntem femei. De aceea trebuie sa-i acordam toata atentia si ingrijirea necesara pentru a arata fumos si sanatos.
Poate multe dintre voi nu stiu, dar, ingrijirea parului trebuie sa inceapa din interior. Adica, aspectul parului nostru depinde foarte mult de alimentatia noastra.
Daca organismul nu este alimentat si hidratat in mod corect sampoanele si mastile, indiferent de calitatea lor nu vor da niciun rezultat.
Alimentatia trebuie sa fie cat mai variata, sa cuprinda multe fructe, legume in culori cat mai variate, dar si cereale, si sa fie bogata in:
– Vitamina A (ridichi, morcov, spanac, varza, pepene galben, piersici, caise, dovleac);
– Vitamina B (fasole uscata, cereale, brocoli, nuci, alune, soia, orez);
– Vitamina C (citrice);
– Vitamina D (peste, lactate, galbenus de ou);
– Fier (scoici, ficat de porc, carne de vita, sparanghel);
– Seleniu (cereale integrale, usturoi, ceapa, fructe de mare);
– Siliciu (ciuperci, pastarnac, mere, praz, struguri, urzici);
– Zinc (ovaz, secara, migdale, seminte de dovleac, mazare);
Pe langa alimentatie este necesar sa se consume multa apa, sa nu se consume alcool, tutun si alimente procesate (bomboane, prajituri ), prajeli si alimente grase.
Dupa cum stim, parul este de mai multe tipuri:
– pentru parul gras este necesara o alimentatie bazata pe fructe proaspete si alimente ce contin vitamina B2 (iaurt natural, branza, oua, ficat, spanac) si alte legume si fructe care contin vitamina B;
– pentru parul uscat este necesara o alimentatie bogata in nuci, rosii, galbenus de ou, lactate dar si multe fructe si legume;
– pentru parul cu matreata este necesar consumul de paste fainoase, orez brun, carne, oua, nuci, lapte si alte alimente bogate in proteine;
Pe langa atentia acordata modului de alimentare trebuie sa acordam atentie si igienei parului.
Spalarea parului in fiecare zi nu este benefica deoarece il deterioreaza si-i sesibilizeaza radacina. Parul trebuie spalat doar atunci cand este murdar, nu cu foarte mult sampon, cu apa calduta si clatit foarte bine.
Samponul trebuie sa fie de calitate si potrivit tipului de par. La fel de important este si folosirea balsamului la fiecare spalare. O data la doua saptamani este indicata aplicarea unei masti preparata in casa.
De asemenea, nu trebuie pieptanat cand este ud deoarece firele de par se pot rupe foarte usor.
Uscarea cu foehn-ul se face cu aer cald, de la o distanta medie si nu foarte des. Este bine sa nu folosim de fiecare data foehn-ul si sa-l mai lasam sa se usuce in mod natural.
Nu este indicat sa fie folosite prea des si in exces produse cum ar fi: fixativ, spuma, gel sau alte produse de genul acesta.
Folosire excesiva a placii pentru a indrepta parul este la fel de nociva deoarece duce la subtierea firului de par.
Nu este indicata nici prinderea parului cu elastice, mai ales pe timpul noptii, deoarece duce la slabirea radacinii.
Pentru un aspect sanatos, parul trebuie tuns regulat deoarece se indeparteaza varfurile deteriorate si se stimuleaza cresterea si regenerarea.
Persoanele care au par gras este important sa foloseasca masti care sa fie aplicate doar la varfuri, nu la radacina, care sa nu contina ingrediente uleioase si sa se spele la 4-5 zile. Spalarea deasa a parului nu va duce decat la cresterea cantitatii de sebuum si nu diminuarea sa.
La fel de important este ca samponul si balsamul sa fie folosite in cantitati mici si apa sa fie calduta, pentru a favoriza deschiderea porilor.
Parului vopsit trebuie sa-i fie acordata mai multa atentie. Este indicat ca dupa vopsire, parul sa fie spalat dupa cel putin 2 zile.
In cazul parului vopsit trebuie folosit un sampon pentru acest tip de par si trebuie ferit cat mai mult de caldura (placa, foehn, soare foarte puternic).
Este recomandata folosirea produselor naturiste, care sa contina cati mai putini parabeni si, daca se poate, spalarea parului cu apa cu cat mai putin clor.
Ajută-ne cu un share: