Ghidul mutarii. Cum sa te muti fara a pierde timp si bani

Cei mai multi dintre noi sunt pusi, de-a lungul vietii, in fata deciziei de a se muta dintr-un cartier in altul, dintr-un oras in altul sau dintr-o tara in alta. Mutatul vine la pachet cu bucuria unui nou inceput si deopotriva cu agitatie, stres si cheltuieli.

De multe ori, in plin proces al mutarii apar tot felul de probleme: fie trebuie sa fie mutate piese prea grele, fie trebuie sa fie mutate piese prea voluminoase, fie nu faci rost de o masina suficient de incapatoare, fie se sparg vase, etc.

Pentru a evita astfel de probleme, unul dintre principalele lucruri de care trebuie sa tii cont este organizarea. O organizare buna poate sa ajute la economii serioase si la evitarea nervilor si a frustrarilor.

Ce presupune o organizare buna?

1. Planificarea mutarii din timp. De regula, stii ca te muti cu 2-3 saptamani inainte de eveniment. Este momentul in care trebuie sa incepi planificarea. Fa-ti o lista cu toate bunurile pe care vrei sa le iei cu tine si cu caracteristicile lor ( dimensiuni, cat sunt de fragile, etc). Dupa ce ai lista, poti incepe sa achizitionezi cutii, folie pentru ambalat, banda pentru lipit cutiile si alte accesorii ce iti pot fi utile.

2. Organizarea tuturor obiectelor, de la mic la mare. Incepe cu organizarea tuturor sertarelor si a acelor spatii in care nu ai mai umblat de ani buni. Cu siguranta vei gasi foarte multe obiecte pe care nu le-ai mai folosit de foarte multa vreme si pe care cel mai probabil nu le vei mai folosi. Ai doua optiuni: fie le arunci, fie le donezi. In felul acesta elimini din greutatea si volumul transportului catre noua locatie, ceea ce poate sa insemne cheltuieli mai mici. Regula de baza este simpla: daca ai un obiect pe care nu l-ai mai folosit de mai bine de un an de zile ( fie ca este piesa vestimentara, accesoriu sau orice altceva ), poti renunta la el;

3. Angajarea unei firme de mutari. Daca ai toate detaliile mutarii bine puse la punct, este timpul sa angajezi o firma de mutari. Este un pas destul de dificil, deoarece nu toate firmele reusesc sa indeplineasca toate cerintele pentru a asigura o mutare perfecta.

Ce trebuie sa ii ceri unei firme de mutari?

In primul rand, trebuie sa ai o discutie cu reprezentantul firmei, care sa te ajute sa faci un plan si sa iti ofere un cost exact al intregului proces. Pentru o cotatie de pret va trebui sa vina sa vada tot ceea ce are de mutat si va trebui sa planifice foarte bine micile detalii: locurile de parcare unde se poate descarca masina, prezenta lifturilor, spatiile disponibile, etc.

Este important ca firma pe care o angajezi sa iti poata oferi urmatoarele lucruri:

  • Un parc auto cat mai variat. Pe cat posibil, este bine ca toate lucrurile pe care le ai de mutat sa fie transportate intr-un singur transport. Acest lucru duce atat la economii financiare, cat si la economii de timp. Cauta sa gasesti masina cu cel mai mic consum de combustibil posibil, deoarece costul va fi mai mic;
  • Asigurare pentru bunuri. Oricat de atenti ar fi angajatii companiei de mutari, intotdeauna exista riscul unui accident. Atunci cand se intampla, bunurile tale ar trebui sa fie asigurate, in asa fel incat sa recuperezi eventualele pagube financiare;
  • Specialisti care sa se ocupe de dezasamblare si asamblare mobila. Desi pare tentant sa transporti piesele de mobilier gata montate, acest lucru poate fi o greseala foarte mare, din mai multe motive: este mult mai greu sa transporti un dulap montat ( nu incape in lift, este greu de transportat pe scari, etc) si spatiul ocupat in masina este mai mare, ceea ce poate sa insemne o cheltuiala mai mare.
  • Impachetare. Daca ideea de impachetare nu te incanta prea tare, dupa ce ti-ai organizat toate bunurile poti apela la firma de mutari pentru acest pas. Cel mai probabil, intregul proces va fi mai rapid si mai eficient.
Ajută-ne cu un share:
Previous

17 semne că ai de-a face cu un narcisist

8 obiceiuri ale oamenilor fericiți

Next

Lasă un comentariu