Trezitul în miezul nopții și dificultățile de a adormi la loc reprezintă una dintre cele mai frustrante și cele mai des întâlnite probleme legate de somn.
O mulțime de factori pot provoca această insomnie din toiul nopții. Pentru a vedea de ce vă treziți în miezul nopții, răspundeți la următoarele întrebări:
Ai consumat lichide înainte să te culci?
Specialiștii recomandă să nu consumi foarte multe lichide înainte de culcare, pentru că există riscul să te trezești în toiul nopții pentru a te duce la toaletă.
Unele băuturi au însă și alte efecte nedorite. Chiar dacă poți adormi după ce ai consumat băuturi care conțin cofeină, acestea își vor face în cele de urmă efectul în sistemul tău nervos și te vor trezi. Evită băuturile care conțin zahăr sau cofeină după orele 18:00.
Și alcoolul te va face să te trezești în toiul nopții. Băuturile alcoolice sunt privite adeseori ca un sedativ și chiar te pot ajuta să adormi, însă pe măsură ce organismul procesează alcoolul vei începe să ai probleme cu somnul.
Ai mâncat înainte să te culci?
Nu doar băuturile, ci și mâncarea poate sta în calea unui somn odihnitor. Încearcă să nu consumi înainte de culcare alimente bogate în grăsimi, roșii, ardei iuți, brânzeturi procesate, mezeluri și legume crude.
Ești însărcinată sau la menopauză?
În timpul sarcinii sau menopauzei, hormonii din organismul femeilor fluctuează foarte mult, iar aceștia sunt esențiali pentru un somn odihnitor.
Ești stresată?
Stresul ar putea fi cel mai mare inamic al unui somn de calitate. Nu doar că te împiedică să adormi, însă te poate face să te zvârcolești de-a dreptul în așternuturi pe timpul nopții. Încearcă să te relaxezi înainte de somn cu o baie fierbinte, cu un masaj de la partenerul tău, cu o cană mică de ceai de ierburi sau cu o ședință de yoga.
Faci suficiente exerciții fizice?
Pentru multe persoane din ziua de azi, o zi obișnuită înseamnă opt ore de stat pe scaun la muncă și alte câteva acasă pe canapea. Exercițiile fizice te pot ajuta să ai un somn mai odihnitor, însă ai grijă să nu le faci decât cu câteva ore înainte de culcare.
Ai dormit în timpul zilei?
Chiar dacă un pui de somn în timpul zilei poate părea foarte odihnitor pe moment, lucrurile nu stau așa. Somnul de după-amiază te poate împiedica să adormi seara și mărește șansele de a te trezi în toiul nopții. În plus, studiile au arătat că persoanele care dorm des în timpul zilei sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de diabet.
Suferi de apnee în somn?
Apneea în somn nu implică neapărat sforăitul. Apneea în somn reprezintă o întrerupere temporară a respirației la persoanele care dorm. Nu toată lumea se trezește din cauza acestor întreruperi, însă unele persoane pățesc asta. Apneea în somn reprezintă o problemă medicală care trebuie tratată cu seriozitate. Vi se recomandă să apelați la medici dacă vă confruntați cu tipul acesta de problemă.
Ajută-ne cu un share: