De ce se s─ârut─â oamenii?

S─ârutul este una dintre cele mai pl─âcute, romantice ╚Öi erotice activit─â╚Ťi umane, dar reprezint─â o ciud─â╚Ťenie din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific.

Cercet─âtorii ├«ncearc─â s─â dea de mult─â vreme un r─âspuns la ├«ntrebarea ÔÇťde ce se s─ârut─â oamenii?ÔÇŁ, iar un studiu recent realizat la Universitatea Oxford ofer─â ca explica╚Ťie nevoia oamenilor de a-╚Öi testa poten╚Ťialii parteneri.

Totodat─â, studiul a explorat leg─âtura dintre s─ârut─âri ╚Öi calitatea rela╚Ťiilor ╚Öi diferen╚Ťele de semnifica╚Ťie ale s─ârutului pentru b─ârba╚Ťi ╚Öi femei.

S─ârutul este una dintre cele mai pl─âcute, romantice ╚Öi erotice activit─â╚Ťi umane, dar reprezint─â o ciud─â╚Ťenie din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific.

ÔÇť├Än cazul oamenilor, alegerea partenerilor reprezint─â un proces complex. El implic─â o perioad─â de evaluare ├«n care b─ârba╚Ťii ╚Öi femeile se g├óndesc ├«n permanen╚Ť─â dac─â s─â se implice ╚Öi mai mult ├«n rela╚Ťii.  Atrac╚Ťia ini╚Ťial─â este bazat─â pe criterii legate de ├«nf─â╚Ťi╚Öare ╚Öi de statutul social. Ulterior, evalu─ârile devin tot mai intime, iar aici s─ârutul joac─â un rol foarte importantÔÇŁ, explic─â Robin Dunbar, profesor la Universitatea Oxford.

├Än cadrul studiului, cercet─âtorii au ├«ntrebat 900 de persoane (308 b─ârba╚Ťi ╚Öi 594 femei), dintre care jum─âtate erau implicate ├«n rela╚Ťii pe termen lung, ce cred de spre s─âruturi ╚Öi care este importan╚Ťa lor pe termen scurt ╚Öi lung. Au aflat c─â, ├«n general, femeile consider─â s─âruturile ca fiind mai importante dec├ót b─ârba╚Ťii ├«ntr-o rela╚Ťie. Persoanele care se consider─â atr─âg─âtoare sau cele care au avut mai multe rela╚Ťii de scurt─â durat─â au acordat o mai mare importan╚Ť─â s─âruturilor ├«ntr-o rela╚Ťie.

Totodat─â, cercet─âtorii au descoperit c─â femeile, spre deosebire de b─ârba╚Ťi, consider─â c─â s─âruturile sunt mai importante ├«n ceea ce prive╚Öte rela╚Ťiile de lung─â durat─â dec├ót ├«n cele de scurt─â durat─â.

├Än ceea ce prive╚Öte rela╚Ťiile sexuale, r─âspunsurile participan╚Ťilor la studiu au ar─âtat c─â s─âruturile sunt cel mai importante ├«n timpul partidelor de amor, mai pu╚Ťin importante dup─â ├«ncheierea lor ╚Öi cel mai pu╚Ťin importante ├«n restul timpului. Cu toate astea, c├ónd aceea╚Öi ├«ntrebare a fost pus─â ├«n contextul unor rela╚Ťii serioase ╚Öi stabile, s─âruturile au fost descrise ca fiind la fel de importante ╚Öi ├«naintea rela╚Ťiilor sexuale ╚Öi ├«n perioadele obi╚Önuite, f─âr─â ├«nc─ârc─âtur─â sexual─â.

╚śi studiile din trecut au sus╚Ťinut teoria potrivit c─âreia s─âruturile reprezint─â o metod─â de evaluare a viitorilor parteneri. S─ârutul ofer─â indicii senzoriale (gust, mirost, etc) care pot ajuta o persoan─â s─â ├«╚Öi dea seama dac─â ├«╚Öi dore╚Öte sau nu s─â repete gestul cu acela╚Öi partener.

Ajut─â-ne cu un share:
Previous

Citate care incep cu literele A sau B

Care sunt cele mai importante ustensile într-un bar?

Next

Las─â un comentariu