De ce ai cearc─âne? Indiciu: n-are nicio leg─âtur─â cu somnul

, ,

Ni se ├«nt├ómpl─â tuturor: te ui╚Ťi ├«n oglind─â ╚Öi vezi o persoan─â obosit─â, cu cearc─âne de culoare ├«nchis─â ├«n jurul ochilor. Te p─âc─âle╚Öti singur─â, spun medicii dermatologi, dac─â ├«╚Ťi ├«nchipui c─â o noapte de somn te va sc─âpa de ele.

De ce apar cearc─ânele

Motivele pot fi numeroase:

– ├«n primul r├ónd acestea pot fi mo╚Ötenite: dac─â ai pielea deschis─â la culoare ├«n jurul ochilor sau foarte sub╚Ťire; sunt mai vizibile atunci c├ónd s├óngele se acumuleaz─â ├«n vasele capilare din acele zone, de cele mai multe ori din pricina circula╚Ťiei ├«ncetinite de lipsa unui somn bun.

– v├órsta e un alt factor. ├Än timp, pielea pierde colagen ╚Öi devine mai sub╚Ťire, a╚Öa c─â venele se pot vedea mult mai u╚Öor. Statul la soare accelereaz─â acest proces natural.

– alergiile sunt unul dintre factorii principali. Dac─â nu te ╚Ötii alergic─â la nimic, dar ai cearc─âne, ├«ntreab─â-te dac─â acestea sunt mai proeminente prim─âvara sau ├«n timpul polenului de var─â? Apar iarna, c├ónd umezeala ╚Öi mucegaiul sunt mai frecvente? Apar dup─â ce ├«╚Ťi cure╚Ťi casa ╚Öi dup─â ce stai ├«n praf? Sunt cearc─ânele mai vizibile dup─â ce te joci cu animalele? Dac─â r─âspunzi da la una dintre aceste ├«ntreb─âri, suferi probabil de o alergie respiratorie.

Evit─â polenul, mucegaiul, praful sau animalele de cas─â c├ót de mult po╚Ťi, nu ├«╚Ťi mai freca ochii irita╚Ťi ╚Öi ia un antihistaminic u╚Öor.  Ca s─â determini care e motivul apari╚Ťiei cearc─ânelor, exist─â un test simplu pe care ├«l po╚Ťi face: ├«ntinde u╚Öor pielea de sub ochi. Dac─â zona devine mai ├«nchis─â la culoare, cearc─ânele se datoreaz─â mo╚Ötenirii genetice sau v├órstei. Dac─â nu se schimb─â culoarea, razele ultraviolete sau alergiile sunt cauza probabil─â.

Cum tratezi cearc─ânele

Dac─â problemele de circula╚Ťie vascular─â sunt cauza apari╚Ťiei lor, atunci dormi pe o pern─â mai ├«nalt─â, iar diminea╚Ťa aplic─â o compres─â rece pentru cinci minute pe ochi, sus╚Ťine medicul dermatology Jeanette Graf. Folose╚Öte o crem─â cu cafein─â, care ajut─â la contractarea vaselor de s├ónge sau o crem─â cu arnic─â, care are propriet─â╚Ťi antiinflamatorii ╚Öi reduce aspectul ├«ntunecat al cearc─ânelor. La fel de eficace pentru pielea sub╚Ťire poate fi o crem─â cu retinol, care cre╚Öte produc╚Ťia de colagen.

Evident, te ajut─â ╚Öi o diet─â echilibrat─â, ├«n care consumi ciocolat─â neagr─â ╚Öi m├ónc─âruri bogate ├«n Omega 3 ÔÇôsomon, alune- pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi circula╚Ťia s├óngelui.

Pentru a ascunde rapid cearc─ânele e bine, spun dermatologii, s─â aplici o crem─â de ochi, s─â o la╚Öi c├óteva minute s─â intre ├«n piele, apoi s─â folose╚Öti un anticearc─ân cremos, ├«n nuan╚Ťa pielii tale, pe care s─â ├«l aplici prin tapotare. Po╚Ťi folosi apoi un strat foarte fin de pudr─â, care va ╚Ťine machiajul ├«n form─â bun─â de-a lungul ├«ntregii zile.

Ajut─â-ne cu un share:
Previous

Citatele lunii #28 – ce mi-a placut luna aceasta

Dictionar de vise ÔÇô litera L

Next

Las─â un comentariu