Ni se întâmplă tuturor: te uiți în oglindă și vezi o persoană obosită, cu cearcăne de culoare închisă în jurul ochilor. Te păcălești singură, spun medicii dermatologi, dacă îți închipui că o noapte de somn te va scăpa de ele.
De ce apar cearcănele
Motivele pot fi numeroase:
– în primul rând acestea pot fi moștenite: dacă ai pielea deschisă la culoare în jurul ochilor sau foarte subțire; sunt mai vizibile atunci când sângele se acumulează în vasele capilare din acele zone, de cele mai multe ori din pricina circulației încetinite de lipsa unui somn bun.
– vârsta e un alt factor. În timp, pielea pierde colagen și devine mai subțire, așa că venele se pot vedea mult mai ușor. Statul la soare accelerează acest proces natural.
– alergiile sunt unul dintre factorii principali. Dacă nu te știi alergică la nimic, dar ai cearcăne, întreabă-te dacă acestea sunt mai proeminente primăvara sau în timpul polenului de vară? Apar iarna, când umezeala și mucegaiul sunt mai frecvente? Apar după ce îți cureți casa și după ce stai în praf? Sunt cearcănele mai vizibile după ce te joci cu animalele? Dacă răspunzi da la una dintre aceste întrebări, suferi probabil de o alergie respiratorie.
Evită polenul, mucegaiul, praful sau animalele de casă cât de mult poți, nu îți mai freca ochii iritați și ia un antihistaminic ușor. Ca să determini care e motivul apariției cearcănelor, există un test simplu pe care îl poți face: întinde ușor pielea de sub ochi. Dacă zona devine mai închisă la culoare, cearcănele se datorează moștenirii genetice sau vârstei. Dacă nu se schimbă culoarea, razele ultraviolete sau alergiile sunt cauza probabilă.
Cum tratezi cearcănele
Dacă problemele de circulație vasculară sunt cauza apariției lor, atunci dormi pe o pernă mai înaltă, iar dimineața aplică o compresă rece pentru cinci minute pe ochi, susține medicul dermatology Jeanette Graf. Folosește o cremă cu cafeină, care ajută la contractarea vaselor de sânge sau o cremă cu arnică, care are proprietăți antiinflamatorii și reduce aspectul întunecat al cearcănelor. La fel de eficace pentru pielea subțire poate fi o cremă cu retinol, care crește producția de colagen.
Evident, te ajută și o dietă echilibrată, în care consumi ciocolată neagră și mâncăruri bogate în Omega 3 –somon, alune- pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
Pentru a ascunde rapid cearcănele e bine, spun dermatologii, să aplici o cremă de ochi, să o lași câteva minute să intre în piele, apoi să folosești un anticearcăn cremos, în nuanța pielii tale, pe care să îl aplici prin tapotare. Poți folosi apoi un strat foarte fin de pudră, care va ține machiajul în formă bună de-a lungul întregii zile.
Ajută-ne cu un share: