Cum să renunți să te culci la loc după ce îți sună alarma dimineața

,

Am minți dacă am spune că nu este tentant să nu apăsăm butonul de amânare al alarmei (snooze). Având în vedere că aproximativ 35% dintre noi dorm mai puțin de șapte ore pe noapte, cine nu și-ar dori doar câteva minute în plus de somn liniștit?

Problema este că somnul ce urmează după ce apeși butonul de amânare al alarmei este, în mod cert, un somn neodihnitor și poate cauza mai mult rău decât bine.

Acele prime momente ale dimineții –când suntem predispuși să apăsăm butonul de snooze– sunt esențiale pentru modul în care va decurge restul zilei. În primele ore ale dimineții, creierul nostru pregătește corpul să se trezească, cu ceva vreme înainte ca noi să facem acest lucru. Felul în care ne trezim ne stabilește starea pe care o vom avea pe parcursul zilei.

renunți să te culci la loc

De multe ori, după ce oprim alarma și ne culcăm la loc ajungem în etapa REM a somnului, în care se produc visele. Când ești trezită în timpul acestei faze a somnului, te vei simți mai buimacă și mai amețită.

Din fericire pentru persoanele care apasă de obicei pe butonul de amânare, alarma noastră internă este extrem de ușor de antrenat. Cu aceste 7 sfaturi, poți să te dezveți pentru totdeauna să te mai culci la loc după ce îți sună alarma:

1. Mergi la somn mai devreme

Știm că este mai ușor de zis decât de făcut dar dacă mergi la somn mai devreme, diminețile îți vor fi mai ușoare. Este bine ca oamenii să-și schimbe ritmul circadian pentru ca faza de somn REM să se termine înainte ca ceasul să sune.

Ca să faci acest lucru, cu siguranță va trebui să faci o autoanaliză foarte sinceră: de câte ore de somn ai nevoie pentru a te simți cel mai bine și de cât somn ai parte?

Odată ce ai stabilit ora ideală la care să te pui la somn, adapteaz-o treptat. Același lucru îl poți face și când vine primăvara și se schimbă ora. În prima noapte, mergi la somn cu 15 minute mai repede decât de obicei. Următoarea noapte, mergi cu 30 de minute mai repede, iar în următoarea, cu 45, și așa mai departe, până ți-ai atins obiectivul.

2. Fă ca dimineața să miroase bine

Simțul mirosului pare un mod surprinzător de a ne convinge să ne dăm jos din pat, dar, în realitate, simțul olfactiv este  singurul simț care stabilește o legătură directă între creier și mediul înconjurător.

Dacă ne înconjoară o aromă stimulantă, este posibil să primim din partea creierului nostru imboldul de care avem nevoie pentru a ne trezi.

Dacă ai un partener care se trezește mai ușor decât tine, roagă-l să-ți așeze o cană de cafea aburindă pe noptieră.

3. Mișcă-te încet

Nimeni nu spune că trebuie să sari din pat de îndată ce auzi alarma ceasului. Este în regulă să te miști mai lent până te ridici. Este chiar indicat să stai întinsă câteva minute pentru a-ți energiza creierul. Gândește-te la ziua pe care o vei avea, acordă-ți un moment sau două și apoi dă-te jos din pat. Nu zăbovi însă prea mult, pentru că există riscul să adormi la loc.

4. Pune-ți ceasul să sune cu câteva minute mai devreme sau mai târziu

Uneori diferența între o alarmă ce îți dă trezirea și una ușor enervantă este de câteva minute. Dacă ai realizat că dormi suficient dar încă ești tentată să amâni alarma, încearcă să modifici cu câteva minute ora la care sună. Dacă îți pui ceasul să sune cu 10 minute mai devreme sau mai târziu, acest lucru te poate ajuta să te acomodezi mai bine cu noul ciclu de somn.

5. Oprește dispozitivele electronice înainte de a merge la somn

Dacă te bagi în pat cu tableta în mână, mai mult ca sigur vei pierde din timpul de somn. Lumina în timpul nopții, în special cea albastră emisă de dispozitivele electronice, ne ține creierul activ, ceea ce ne face să adormim mai greu. Dacă suntem expuse luminii albastre de înaltă intensitate chiar înainte de somn, etapele REM vor fi întârziate. Drept urmare riscăm ca alarma să le întrerupă, ceea ce ne va face să vrem să ne culcăm la loc.

De obicei, experții recomandă evitarea tuturor dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de a merge la somn.

6. Lasă lumina dimineții să intre

Totuși, este o idee bună să lași să intre în dormitor lumina dimineții. Expunerea la lumina dimineții te poate ajuta să sari din pat fără a amâna alarma. Lumina soarelui – sau o lumină artificială, precum cea a unui ceas ce imită lumina dimineții – îți poate face ceasul intern să creadă că este timpul să te trezești.

7. Ai grijă la obiceiurile pe care le ai înainte de somn

Dacă ai încercat de toate și încă apeși butonul amânare al alarmei, analizează cu atenție celelalte obiceiuri legate de somn. Poate mănânci o cină grea târziu noaptea sau bei prea multe băuturi cu cofeină după- amiază. Poate că ești prea blândă când vine vorba despre regula de a nu lăsa câinele în pat sau poate dormitorul tău este pur și simplu prea zgomotos sau prea călduros. Nu mai face aceste greșeli cu privire la somn și s-ar putea să te apropii mai ușor de o dimineață în care să nu simți nevoia să mai dormi puțin.

Ajută-ne cu un share:
Previous

5 reguli în machiaj pe care e bine să le încalci

Sfaturi despre ingrijirea corecta a parului

Next

Lasă un comentariu