Persoanele care își caută un alt loc de muncă au un mic avantaj atunci când se așază la masa de negocieri. Dacă îți cauți un loc de muncă și deja ai unul (indiferent de cât de groaznic ar fi acesta), angajatorii vor considera că abilitățile tale au o căutare mare pe piață.
Unii angajatori se vor încăpățâna să aibă mai mare încrede într-o persoană pe care altcineva (nu contează cine) vrea să o țină pe statul de plată. Nu prea e logică această abordare, dar se practică.
Atunci cum rămâne cu tine dacă nu ai un loc de muncă deja? Și, mai important, cum trebuie să te prezinți la un interviu dacă nu mai ești angajat de ceva vreme?
Dacă îți cauți un loc de muncă de șase luni sau mai mult, pregătește-te ca un angajator sceptic să-ți pună oricare dintre următoarele cinci întrebări. Trebuie să înțelegi ceea ce te va întreba angajatorul și să îți pregătești răspunsurile înainte să mergi la interviu, ca să nu te prindă pe picior greșit.
1. De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă? De ce ai plecat de la cel de dinaintea aceluia?
Traducere: Dacă îți cauți un loc de muncă de mult timp și nu îți găsești unul, atunci va crede că faci ceva greșit. Probabil pot fi găsite indicii în motivul pentru care ai plecat de la locurile de muncă anterioare, va crede. Dacă te întreabă despre foștii angajatori, atunci va încerca să citească printre rânduri și să încerce să își dea seama dacă ești o muncitoare dedicată și dacă ești o persoană cu care ceilalți s-ar înțelege ușor.
Cum să răspunzi: Ai grijă ca răspunsurile tale să fie pozitive și axează-te pe ceea ce ai învățat la fostele tale locuri de muncă.
2. Ai mers la multe interviuri?
Traducere: Ți-ai căutat un loc de muncă în mod activ? Dacă da, cum au reacționat alți angajatori când ți-au citit CV-ul?
Cum să răspunzi: Fi sinceră, dar ai grijă pentru că potențialii tăi angajatori vor dori să vadă că ai căutat serios.
3. Ce ai mai făcut între timp, de când îți cauți un loc de muncă?
Traducere: Angajatorul vrea să vadă că muncești mult pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și a-ți urma țelurile, fie că ai un loc de muncă, fie că nu.
Cum să răspunzi: Ai grijă să lași impresia că ești o persoană muncitoare și ambițioasă și nu una care nu face altceva decât să se uite la televizor.
4. Cum ți-a afectat abilitățile perioada în care nu ai lucrat? Ai putea să începi în forță și să fii un lider?
Traducere: Angajatorul va încerca să caute puncte slabe în descrierea ta și să vad ăcum reacționezi la provocări, cum te-ai potrivi cu stilul companiei și cum ai reuși să gestionezi responsabilitățile unei anumite poziții.
Cum să răspunzi: Încearcă să răspunzi cât mai onestă. Fă o pauză scurtă înainte de a vorbi pentru a-ți organiza ideile.
5. Ce ne-ai putea spune care să ne liniștească cu privire la faptul că nu ai un loc de muncă?
Traducere: Le place de tine, dar văd o mică problemă. De ce nu ai deja un loc de muncă? Ce e în neregulă?
Cum să răspunzi: Această întrebare poate părea supărătoare, dar este, de fapt, o oportunitate incredibilă. Este șansa ta de a-i prezenta angajatorului în 30 de secunde ce talente și abilități ai și cu ce poți contribui în acest loc de muncă, ceva ce numai tu poți oferi dintre toți candidații.
Ajută-ne cu un share: