Cum să îți învingi timiditatea în 4 pași simpli

Imaginează-ți că trebuie neapărat să începi o conversație cu un trecător de pe stradă, cu șeful tău sau cu un tip pe care îl admiri. Abia începi să vorbești și deja palmele au început să-ți transpire, obrajii să devină fierbinți și cuvintele se poticnesc. Ești cumva timidă?

Dacă suferi de timiditate una dintre cele mai bune vești este că nu ești singură: se estimează că unul din trei persoane suferă de timiditate, susține psihologul Raphael Styger și, din fericire, majoritatea persoanelor reușesc să treacă peste acest disconfort și funcționează foarte bine în societate, în ciuda timidității.

învingi timiditatea

Fețele pe care le îmbracă timiditatea sunt multe și diferite, mergând de la un simplu disconfort și până la o afecțiune care să aibă un efect major asupra tuturor interacțiunilor sociale și, deci asupra vieții persoanei respective.

„Cei foarte timizi tind să se subevalueze. Mai mult, acest lucru contrastează cu faptul că pun restul lumii pe un piedestal și își reduc drastic interacțiunile sociale pentru că le e teamă că acestea le vor valida propriile gânduri negative despre sine”, susține psihologul.

E foarte posibil să îți domini timiditatea și să treci peste momentele în care aceasta te stăpânește. „Eu sunt pentru o expunere gradată la situații stresante, menită să ne desensitivizeze. Totul e să ne dăm seama că percepția noastră inițială era greșită și, atunci când începem să comparăm scenariile cu realitatea, realizăm că nu aveam de ce să ne facem atâtea griji”, susține Styger.

Iată cum să îți învingi timiditatea în 4 pași simpli:

La muncă

Orice posibilă confruntare te paralizează, spre bucuria colegilor extrovertiți care îți speculează această stare pentru a se pune în valoare? „E important să vezi de ce ți se pare situația înfricoșătoare: care e cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă îți spui părerea? Riști să nu mai fi confundat cu una dintre plantele verzi din birou? Trebuie să înveți să îți exprimi părerea fără a isca vâlvă, dar să faci asta”, spune psihologul.

La o petrecere

Să vorbești relaxat cu o persoană necunoscută e, pentru un timid, la fel de simplu ca un sedentar care ar urca pe Muntele Kilimanjaro. Cea mai bună soluție pentru un timid e să înceapă să pună întrebări persoanelor de lângă el, conversația curgând, astfel, mai simplu și oferindu-i timp de acomodare.

Pe stradă

Ești atât de intimidată de ideea de a intra în vorbă cu persoane necunoscute, încât ai prefera să mergi fără țintă 20 de minute, înainte să ceri ajutorul pentru a găsi adresa unde vroiai să ajungi?

Cel mai simplu e să mergi gradat, de la a cere o informație la telefon, apelând la portarul unei clădiri de birouri și, abia apoi, la un trecător de pe stradă. E foarte posibil să treci peste blocajul pe care îl provoacă timiditatea.

La o primă întâlnire

Nu contează dacă este o întâlnire de afaceri sau una sentimentală, cel mai simplu mod de a detensiona atmosfera și de a scăpa de timiditate e să o exprimi, psihologul apreciind că te vei simți ușurată după ce vei mărturisi asta și acest gest va facilita comunicarea.

Ajută-ne cu un share:
Previous

9 lucruri care te vor face să te simți mai atrăgătoare

Citatele lunii #30 – favoritele de pe Instagram

Next

Lasă un comentariu