Colostoma – regim alimentar

Dacă ai fost operată și ai suferit o colostomie sau o ileostomie, probabil că ai o mulțime de întrebări cu privire la colostoma și regim alimentar.

  • Ar trebui să adopți o dietă specială?
  • Sunt alimente de evitat?
  • Alcoolul trebuie eliminat cu desăvârșire?

În general, toate alimentele erau bune și sănătoase înainte de operație rămân așa după operație. Același lucru este valabil și pentru mâncărurile mai puțin echilibrate. Este indicat să urmezi o dietă echilibrată, dar asta nu te împiedică să mănânci ceea ce recomanda medicul. Bolile care afectează colonul sunt de regulă supravegheate de dietetician, cel care îți controlează regimul alimentar pentru colostoma.

Este indicat să bei cel puțin 2 litri de lichide pe zi pentru a evita, printre altele, constipația.

Alcool și băuturi cu cofeină

Probabil ca te întrebi dacă vei putea să îți bei cafeaua dimineața, dacă poți savura un pahar de vin sau o băutură răcoritoare pe parcursul zilei.

• Ceaiul și cafeaua sunt permise, dar trebuie să acorzi atenție reacțiilor sistemului digestiv.

• Băuturile carbogazoase cauzează de obicei gaze intestinale supărătoare

• Berea poate face lichidul din stomă și mai fluid

• Consumat cu măsură, alcoolul este permis. Alcoolul poate provoca deshidratare, deci e bine să te asiguri că bei suficientă apă.

Trebuie să fii conștient de modul în care reacționează tractul urinar. Apa și sucurile sunt totuși modalități mai sănătoase de a rămâne hidratat. Acesta este motivul pentru care nu se recomandă utilizarea cafelei sau a ceaiului ca înlocuitor al apei.

 Sfaturi despre cel mai bun regim alimentar colostoma

E recomandat să servești cantități mici de mâncare. În zilele următoare operației, asistenta care se ocupă de regimul alimentar în cazul stomei, te va sfătui să mănânci  cantități mici. Chiar dacă vei mânca mai des, organismul se obișnuiește treptat cu noua stare de fapt, iar mesele regulate ajută la reglarea sistemului digestiv. Este foarte important să asculți semnalele corpului. Asigură-te că mănânci regulat, deoarece acest obicei va conduce la un tranzit intestinal mai „previzibil”.

Mestecă bine

Rezervă timp pentru a mesteca bine alimentele înainte de a înghiți, asta ajută digestia.

Anumite alimente, în special cele despre care se spune că sunt bogate în fibre, pot provoca obstrucție intestinală. O obstrucție a intestinelor apare atunci când părți din alimente nedigerate obstrucționează intestinul. Acestea pot provoca crampe stomacale, dureri și diaree, precum și umflarea abdomenului și a stomacului. Dacă simți că ar putea fi vorba de o ocluzie, consulta imediat medicul sau asistenta de terapie sau mergi imediat la camera de urgență a spitalului.

Previne umflarea pungii atașate la stomă

Umflarea pungii speciale atașată la stomă apare atunci când gazul se colectează în ea. Pungile pentru stomă conțin filtre de carbon care ajută la eliminarea mirosului neplăcut al gazelor, atunci când sunt evacuate din pungă.

Una dintre principalele modalități de a preveni umflarea pungii este reducerea cantității de gaz produsă de sistemul digestiv. Pentru aceasta, este important să mesteci bine alimentele și să eviți anumite alimente și băuturile la care ești sensibil, deoarece provoacă mult gaz. Legumele crucifere precum varza, fasolea, varza de Bruxelles, conopida, napii, broccoli, ridichea,  dar și varietăți de nuci și semințe (alune, fistic, caju, susan …) sunt alimente care produc gaz si trebuie evitate în regim alimentar pentru cei care au stomă. Băuturile  răcoritoare acidulate și vinul spumant fac parte din aceeași categorie de evitat.

Mănâncă regulat

Este foarte important să păstrezi ore fixe de masă. Nu mânca alimente care îți provoacă gaze, iar această restricție se aplică și în cazul gumei de mestecat. Fii conștient ca va dura ceva timp pentru găsirea unei diete echilibrate și a unui regim alimentar colostoma care să fie potrivit organismului tău.  

Ajută-ne cu un share:
Previous

Ce produse refuză să mănânce angajații fast food

Horoscopul săptămânii 16-22 decembrie

Next

Lasă un comentariu