Cine a fost femeia care a stat la baza nursing-ului

Meseria de asistent medical este una din cele mai raspandite din lume. Si in Romania exista numeroase scoli de asistente medicale, unde se invata cele mai moderne si eficiente practici si tehnici de nursing. Exista numeroase manuale si numerosi asistenti medicali dedicati acestei meserii, insa stiti cine a fost femeia care a reprezentat adevaratul model de asistenta medicala?

Este vorba despre Florence Nightingale. Aceasta tanara din „societatea engleza buna” a fost un pionier in domeniul sanatatii. In anul 1854, in timpul Razboiului Crimeei, ea s-a alaturat grupului de ajutor si a descoperit deficientele serviciilor de sanatate militare. Florence Nightingale va dezvolta, folosind experienta si abilitatile ei, sanatatea publica si va participa la organizarea tehnicilor de ingrijiri medicale in spitalele engleze. De asemenea, se va dezvolta serviciul de ingrijire la domiciliu datorita ei. Nightingale studiaza nevoile pacientilor, capatand abilitatile si cunostintele necesare pentru ingrijirea bolnavilor si stabileste legaturi intre ingrijire, persoana, sanatate si mediu. Astfel, arata ca ingrijirea nu se bazeaza pe un ideal de caritate si filantropie, ci pe cunoastere. Actiunea asistentei medicale este legata de activitatea medicala, dar deja apar doua tipuri de ingrijiri, cele care se realizeaza ca reactie la boala si ingrijiri legate de persoana si mediul sau. 

Tot ea introduce notiunea de „nursing” specifica asistentei medicale, care constituie baza identitatii profesionale.

Din 1858, ea a aratat cat de importanta este contributia asistentilor medicali la dezvoltarea sanatatii. Dezvolta ierarhia de asistenti medicali din spital: asistent medical, supraveghetor, asistent general etc. Proiectarea sa a influentat natura asistentei medicale contemporane. In anul 1860, a fondat o scoala de asistenta non-religioasa la Spitalul St. Thomas din Londra, primul institut pentru asistente. Ea educa tinerele din clasele sociale instarite pentru a avea o profesie onorabila. Proiectul sau viza emanciparea fetelor, instruirea personalului medical si evolutia lumii spitalelor. Pasiunea si devotamentul lui Florence Nightingale au determinat femeile tinere sa imbratiseze aceasta pregatire, de dragul de a se face utile altora. Prin formarea si calitatile sale profesionale, Nightingale este recunoscuta si apreciata in intreaga lume. Astfel, in Anglia, chiar daca profesia de asistent medical era o profesie „feminina”, aceasta nu era mai putin apreciata, iar scolile fondate de Nightingale reprezentau un reper.

Practica se desfasura in serviciile spitalicesti si se baza pe o predare a cursurilor teoretice sustinute de medici. Se baza pe observatie, experienta, igiena si includea cursuri clinice. Aceste cursuri cuprindeau inclusiv instructiuni de baza despre aer, apa, alimente, lectii de fiziologie, lectii medicale si chirurgie. Munca practica se impartea intre anatomie si chimie. Educatia profesionala era asigurata de un „profesor” care isi asuma atributiile de supraveghetor. O biblioteca era disponibila cursantilor. Modelul sau va traversa Atlanticul pentru a fi implementat in spitale americane, inclusiv in Canada. Florence Nightingale este un reper, de fapt, in intreaga lume, chiar si in scolile de nursing din tara noastra.

Activitatea medicala a schimbat practicile de asistenta medicala in ceea ce priveste calificarile si specialitatile. Rolul asistentei medicale consta in dezvoltarea unei noi ingrijiri centrate pe pacientul care prezinta probleme de sanatate si nu pe boala. Serviciile de asistenta medicala sunt echivalate adesea cu serviciile medicale. Aceasta situatie nu merge in directia unei autonomii mai mari, ci aduce asistentul medical un pic mai aproape de medic, aratand, de fapt, cat de importanta este aceasta meserie.

Ajută-ne cu un share:
Previous

6 metode prin care să prelungești plăcerea atunci când faci dragoste

10 trucuri ca să înveți orice mai repede și mai bine

Next

Lasă un comentariu