Ce nu ți-a spus nimeni până acum despre vitamina C

Un studiu realizat recent arată că dacă ai destulă vitamina C în corp, ești mai protejată de comoțiile cerebrale.

Rezultatele cercetării au fost prezentate la întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie și arătau că riscul de a face o comoție cerebrala hemoragică (mai periculoasă, dar și mai rară decât cea ischemică) este mai mic în cazul oamenilor care au un nivel normal de vitamina C, comparativ cu cei ce au un nivel mic al aceleiași vitamine.

vitamina C

“Cercetările noastre arată că un nivel mic al vitaminei C ar trebui considerat un factor de risc pentru acest tip de comoție cerebrală foarte periculoasă, cum au fost considerate anterior presiunea arterială ridicată, consumul de alcool și supraponderabilitatea”, preciza Dr. Stéphane Vannier, una dintre cercetătoare și medic al spitalului universitar Pontchaillou din Franța. “Mai este nevoie de cercetare pentru a stabili exact modul în care vitamina C ajută la scăderea riscului de comoție cerebrală. Spre exemplu, ea ar putea regla presiunea arterială.”

În vederea realizării studiului, cercetătorii au verificat atât nivelul de vitamina C din sânge a 65 de persoane care suferiseră un comoție cerebrală hemoragică, cât și al celor ce nu suferiseră vreodată un atac cerebral. Dintre aceștia, 45% aveau nivelul de vitamina C normal iar alți 45% aveau un nivel scăzut. 14% au un nivel extrem de scăzut al vitamine C în sânge. Totuși, cercetătorii au descoperit că cei ce aveau un nivel al vitaminei C normal, nu au avut comoție cerebrală, în timp ce situația era exact invers în cazul celor ce aveau un nivel scăzut.

Rezultatele pot fi considerate preliminare, deoarece nu au fost publicate în vreun jurnal medical. Totuși, aceasta nu este prima dată când s-a făcut legătura între vitamina C și scăderea riscului unei comoții cerebrale. În 2008, un sudiu realizat de cercetătorii Universității Cambridge arata că persoanele ce aveau o cantitate mare de vitamina C în sânge aveau un risc mai mic cu 42% de a face o comoție cerebrală față de cei ce aveau o cantitate minimă de vitamina C în sânge. Alt studiu, de data asta din 1995, publicat în Jurnalul Medical Britanic, arăta că persoanele mai învârstă ce au o cantitate minimă de vitamina C în sânge în sânge au cele mai mari șanse de a muri din cauza unei comoții cerebrale.

Potrivit Institutului Național al Sănătății, deficitul de vitamina C poate duce și la anemie, o capacitate scăzută a corpului de a lupta împotriva infecțiilor și de a vindeca răni, gingivită, hemoragie nazală și dureri articulare. Bărbaților li se recomandă să consume 90 miligrame de vitamină C pe zi, în timp ce femeile trebuie să consume 75 miligrame pe zi. Aceasta se găsește în multe fructe și legume, inclusiv în portocale, broccoli și ardei.

Ajută-ne cu un share:
Previous

De citit dimineata – Citatele lunii #32

Cum poți crește imunitatea pe cale naturală

Next

Lasă un comentariu