Cât îndrăgesc aceste flori, cu chipul în multe culori!

Cu siguranță, ați fredonat melodia lui Luigi Ionescu, dedicată celor mai frumoase flori primăvăratice, calde, diafane și frumos construite. Sunt unele dintre primele vestitoare ale primăverii, lungi, elegante și jucăușe, și sunt unele dintre cele mai cumpărate și livrate flori în întreaga lume.

Să aruncăm un ochi asupra frumoaselor lalele – cine sunt, de unde vin și ce înseamnă.

Frumoasele și multicolorele lalele

În limbaj de specialitate, se numesc tulipa. Numele de tulipa provine din limba persană, însemnând la origine turban – adică întocmai forma florii. Există peste 100 de specii în lume, iar cultivatorii profesioniști dezvoltă și cresc peste 3000 de varietăți de tulipa. Au multiple avantaje, printre ele regăsindu-se faptul că se cultivă ușor, sunt multicolore, și înveselesc orice grădină și orice birou.

Origine și scurt istoric al lalelelor

Dacă sunteți tentați să spuneți Olanda, mai gândiți-vă. Lalelele provin din sudul Europei, dar diferite varietăți provin din nordul Africii, din Asia, din Iran și Anatolia (de aceea vedem Made in Turkey pe majoritatatea ambalajelor), iar unele mai exotice provin din China și India.

Laleaua a devenit foarte cunoscută, într-adevăr, în Olanda, la finele secolului XVI, faimosul Seicento, bulbii fiind importați din Turcia lui Soleiman Magnificul, și fiind popularizată printr-o grădină botanică, având o colecție impresionantă de lalele. Olandezii au inaugurat tulipiera, un ghiveci special, cu perforații executate în anumite zone, pentru a permite atât prezentarea individuală a fiecărei flori, creșterea eficientă și îngrijirea delicată a fiecărei plante.

Tipuri de lalele

Așa cum am redat anterior, tulipa are o mulțime de specii, peste 100, unii spunând că peste 150, și peste 3000 de varietăți. Floarea pe care o cunoaștem noi în România are o mulțime de culori și forme, și este multicultural dezvoltată.

Veți întâlni plante pitice, înalte, ba chiar și duble, fiecare cu standardul ei de calitate. Există specia Darwin, cea franjurată, cea dublă sau ”bătută”, sau diferite variațiuni sălbatice. Celebre sunt Triumf și Rembrandt, crețe, ciufulite sau balerine (da, chiar există). Dar ce au în comun este ușurința cu care crescătorii le pot aborda, crește, fără a necesita condiții deosebite ca, de pildă, un bonsai.

Condițiile de creștere ale lalelelor

Lalelele sunt prietenoase. În România, ele sunt considerate plante perene. Dar în alte spații, aceste flori sunt considerate anuale. Bulbii lor nu trebuie scoși din pământ asemenea altor specii. Însă randamentul pe care îl dau bulbii scade o dată cu trecerea anilor, motiv pentru care specialiștii le înlocuiesc sau le schimbă amplasarea la un ciclu de cinci ani.

Ca în alte cazuri, alegerea bulbilor este esențială. Un cunoscător vă va îndruma să alegeți bulbi fermi, pentru că în interior crește embrionul, și fermitatea este un indiciu privind sănătatea bulbilor. Circumferința mare este un alt indiciu privind sănătatea și maturitatea bulbilor.

Tratamentul bulbilor înainte de plantare este și el foarte important. Dacă avem posibilitatea, soluția ideală este depozitarea bulbilor în raftul de jos al frigiderului înainte de plantare – asta doar dacă sertarul este gol. Dacă nu aveți loc, plasarea lor într-un loc răcoros și bine ventilat va asigura condiții optime de păstrare.

Plantarea lor are loc cu cea mai mare rată de succes toamna, chiar înainte de primul îngheț. Dacă alegeți diferite soiuri, cu perioade diferite de înflorire, veți avea certitudinea că plantele vor înflori pe aproape tot parcursul anului. De regulă, florile răsar începând cu luna martie (mai repede, dacă sunt plantate la sere).

Alegerea locului este importantă – noi recomandând plantarea acestor plante în loc cu soare, cu drenaj bun și eficient, pregătirea solului fiind și aceasta o etapă importantă. Ea reclamă săparea solului apoi executarea unei gropi pentru bulbi, îmbogățirea solului cu îngrășământ granular, cu mențiunea că fiecare gaură trebuie să fie de trei ori mai mare decât bulbul.

Pentru a evita riscuri și accidente, recomandăm utilizarea unui serviciu de livrare flori București, astfel putând avea garanția calității articolelor achiziționate, precum și faptul că specialiștii sunt cei mai indicați în a vă da sfaturi privind trucuri de creștere, protecție, înmulțire.

Pentru o grădină ca în revistă, vă recomandăm plantarea pâlcurilor a câte 10 fire, la distanță de 5 centimetri una de cealaltă.

Vestea bună este că tulipa are randament de creștere bun în aproape orice tip de sol, atât timp cât drenajul este unul corect.

Concluzie

Popularitatea acestei flori este justificată, ele fiind accesibile atât ca preț, cât și ca plantare și îngrijire. Vă dorim să vă bucurați de plantele dumneavoastră, și vă invităm să alegeți un serviciu de livrare flori București, fiind o piață populată cu specialiști care vă pot oferi atât bulbi de calitate, cât și sfaturi utile.

Ajută-ne cu un share:
Previous

6 moduri in care laptisorul de matca te ajuta sa ai un organism sanatos

Filme cu pisici pe care trebuie sa le vezi

Next

Lasă un comentariu