O expresie celebră spune că „fără apă nu există viață” și este cât de poate de adevărat. Apa reprezintă un procent de 70% din organismul uman, iar acest fapt ar trebuie să fie mai mult decât suficient pentru a ne determina să consumăm cât mai multă apă și de a ajunge la necesarul zilnic necesar de lichid.
Putem alege din diverse tipuri de apă, de la cea de la chiuvetă până la numeroasele ape îmbuteliate. Puține sunt persoanele care conștientizează importanța consumului de apă, ajungând destul de rar la o cantitatea zilnică recomandată, astfel încât organismul să funcționeze în mod normal.
Câtă apă este recomandat să se consume zilnic?
O cantitate standard recomandată de lichide pe zi este de 2 litri, însă această cantitate este influențată și de greutatea fiecăruia dintre noi. Conform specialiștilor, pentru fiecare 10 kg pe care le avem se impune consumul a circa 330ml de apă.
Mai exact, pentru a afla cantitatea de apă necesară organismului nostru, tot ce trebuie să facem este să înmulțim propria greutate cu 33. Astfel, o persoană cu o greutate de 50kg, este nevoită să consume zilnic minim 1.65 litri lichide, pe când o persoană cu o greutate de 80kg, va fi nevoită să consume zilnic 2.64 litri.
Ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când nu îi asigurăm necesarul zilnic de apă?
Riscurile la care ne supunem atunci când nu consumăm suficientă apă sunt numeroase, însă printre cele mai frecvent întâlnite sunt:
- Riscul de apariție a astmului crește, întrucât plămânii nu se hidratează suficient;
- Crește riscul dezvoltării bolilor cardio-vasculare;
- Pielea devine deshidratată și crește sensibilitatea ei;
- Apar migrenele și stările de nervozitate.
Deși în categoria lichidelor se pot încadra și băuturile pe bază de ceai, cafea, sucuri etc, apa este principalul lichid de care organismul are nevoie, fiind singurul care luptă intens în hidratarea organismului. Este necesar de luat în calcul faptul că alcoolul nu intră în aceeași categorie, acesta având efect invers, deshidratând organismul. Mai mult decât atât, se recomandă ca la fiecare pahar de alcool consumat, să se consume 2 pahare de apă.
Printre principalele motive pentru care este important să bem apă, enumerăm următoarele:
- Lipsa apei din organism încetinește și chiar blochează unele funcții ale organismului, riscăm să ne confruntăm cu probleme pulmonare, blocaj renal etc.
- Este o sursă importantă de energie și ne ajută să ne menținem corpul în mișcare pe durata întregii zile.
- Întărește sistemul imunitar.
- Ajută la procesarea, metabolizarea și asimilarea alimentelor în organism.
- Este un real ajutor în lubrifierea articulațiilor, fiind extrem de eficientă mai ales în cazul persoanelor cu probleme articulare sau reumatice.
- Are un rol important în procesele derulate la nivel cerebral, întrucât ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, cât și la prevenirea și obstrucția arterială a creierului și a inimii.
- Crește rezistența la efort intelectual și la efort fizic, iar mai mult decât atât, ajută la activitatea neuro-transmițătorilor.
- Reduce riscul de dezvoltare a stresului și a stărilor anxioase și depresive, fiind un ajutor de încredere a organismului în perioadele de convalescență și de oboseală.
- Întărește elasticitatea pielii, conferă luminozitate pielii și oferă strălucire ochilor.
- Reduce durerile menstruale în cazul femeilor și scade senzația de grețuri matinale și amețeli în timpul sarcinii.
- Este un real ajutor în curele de detoxifiere sau în cele de slăbire.
Acestea sunt doar câteva dintre multiplele efecte pozitive pe care consumul de apă le are asupra organismului. Acestea sunt cu atât mai intense atunci când optăm pentru hidratarea cu apa alcalină, întrucât aceasta, având un pH ridicat, este mai puțin acidă față de apa de la robinet sau față de alte tipuri de apă îmbuteliată pe care le regăsim pe piață.
Este necesar însă de menționat faptul că organismul nu depozitează apă, ci o folosește intens, în toate procesele sale. Tocmai de aceea, apa trebuie să fie cât mai pură și lipsită de clor sau alte impurități. Hidratându-ne constant ne ajutăm organismul să își deruleze funcțiile necesare și evităm astfel, dezvoltarea afecțiunilor în timp.
Ajută-ne cu un share: