Apa – un izvor natural de s─ân─âtate

O expresie celebr─â spune c─â ÔÇ×f─âr─â ap─â nu exist─â via╚Ť─âÔÇŁ ╚Öi este c├ót de poate de adev─ârat. Apa reprezint─â un procent de 70% din organismul uman, iar acest fapt ar trebuie s─â fie mai mult dec├ót suficient pentru a ne determina s─â consum─âm c├ót mai mult─â ap─â ╚Öi de a ajunge la necesarul zilnic necesar de lichid.

Putem alege din diverse tipuri de ap─â, de la cea de la chiuvet─â p├ón─â la numeroasele ape ├«mbuteliate. Pu╚Ťine sunt persoanele care con╚Ötientizeaz─â importan╚Ťa consumului de ap─â, ajung├ónd destul de rar la o cantitatea zilnic─â recomandat─â, astfel ├«nc├ót organismul s─â func╚Ťioneze ├«n mod normal.

Câtă apă este recomandat să se consume zilnic?

O cantitate standard recomandat─â de lichide pe zi este de 2 litri, ├«ns─â aceast─â cantitate este influen╚Ťat─â ╚Öi de greutatea fiec─âruia dintre noi. Conform speciali╚Ötilor, pentru fiecare 10 kg pe care le avem se impune consumul a circa 330ml de ap─â.

Mai exact, pentru a afla cantitatea de ap─â necesar─â organismului nostru, tot ce trebuie s─â facem este s─â ├«nmul╚Ťim propria greutate cu 33. Astfel, o persoan─â cu o greutate de 50kg, este nevoit─â s─â consume zilnic minim 1.65 litri lichide, pe c├ónd o persoan─â cu o greutate de 80kg, va fi nevoit─â s─â consume zilnic 2.64 litri.

Ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când nu îi asigurăm necesarul zilnic de apă?

Riscurile la care ne supunem atunci când nu consumăm suficientă apă sunt numeroase, însă printre cele mai frecvent întâlnite sunt:

 • Riscul de apari╚Ťie a astmului cre╚Öte, ├«ntruc├ót pl─âm├ónii nu se hidrateaz─â suficient;
 • Cre╚Öte riscul dezvolt─ârii bolilor cardio-vasculare;
 • Pielea devine deshidratat─â ╚Öi cre╚Öte sensibilitatea ei;
 • Apar migrenele ╚Öi st─ârile de nervozitate.

Deși în categoria lichidelor se pot încadra și băuturile pe bază de ceai, cafea, sucuri etc, apa este principalul lichid de care organismul are nevoie, fiind singurul care luptă intens în hidratarea organismului. Este necesar de luat în calcul faptul că alcoolul nu intră în aceeași categorie, acesta având efect invers, deshidratând organismul. Mai mult decât atât, se recomandă ca la fiecare pahar de alcool consumat, să se consume 2 pahare de apă.

Printre principalele motive pentru care este important s─â bem ap─â, enumer─âm urm─âtoarele:

 • Lipsa apei din organism ├«ncetine╚Öte ╚Öi chiar blocheaz─â unele func╚Ťii ale organismului, risc─âm s─â ne confrunt─âm cu probleme pulmonare, blocaj renal etc.
 • Este o surs─â important─â de energie ╚Öi ne ajut─â s─â ne men╚Ťinem corpul ├«n mi╚Öcare pe durata ├«ntregii zile.
 • ├Änt─âre╚Öte sistemul imunitar.
 • Ajut─â la procesarea, metabolizarea ╚Öi asimilarea alimentelor ├«n organism.
 • Este un real ajutor ├«n lubrifierea articula╚Ťiilor, fiind extrem de eficient─â mai ales ├«n cazul persoanelor cu probleme articulare sau reumatice.
 • Are un rol important ├«n procesele derulate la nivel cerebral, ├«ntruc├ót ajut─â la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, c├ót ╚Öi la prevenirea ╚Öi obstruc╚Ťia arterial─â a creierului ╚Öi a inimii.
 • Cre╚Öte rezisten╚Ťa la efort intelectual ╚Öi la efort fizic, iar mai mult dec├ót at├ót, ajut─â la activitatea neuro-transmi╚Ť─âtorilor.
 • Reduce riscul de dezvoltare a stresului ╚Öi a st─ârilor anxioase ╚Öi depresive, fiind un ajutor de ├«ncredere a organismului ├«n perioadele de convalescen╚Ť─â ╚Öi de oboseal─â.
 • ├Änt─âre╚Öte elasticitatea pielii, confer─â luminozitate pielii ╚Öi ofer─â str─âlucire ochilor.
 • Reduce durerile menstruale ├«n cazul femeilor ╚Öi scade senza╚Ťia de gre╚Ťuri matinale ╚Öi ame╚Ťeli ├«n timpul sarcinii.
 • Este un real ajutor ├«n curele de detoxifiere sau ├«n cele de sl─âbire.

Acestea sunt doar c├óteva dintre multiplele efecte pozitive pe care consumul de ap─â le are asupra organismului. Acestea sunt cu at├ót mai intense atunci c├ónd opt─âm pentru hidratarea cu apa alcalin─â, ├«ntruc├ót aceasta, av├ónd un pH ridicat, este mai pu╚Ťin acid─â fa╚Ť─â de apa de la robinet sau fa╚Ť─â de alte tipuri de ap─â ├«mbuteliat─â pe care le reg─âsim pe pia╚Ť─â.

Este necesar ├«ns─â de men╚Ťionat faptul c─â organismul nu depoziteaz─â ap─â, ci o folose╚Öte intens, ├«n toate procesele sale. Tocmai de aceea, apa trebuie s─â fie c├ót mai pur─â ╚Öi lipsit─â de clor sau alte impurit─â╚Ťi. Hidrat├óndu-ne constant ne ajut─âm organismul s─â ├«╚Öi deruleze func╚Ťiile necesare ╚Öi evit─âm astfel, dezvoltarea afec╚Ťiunilor ├«n timp.

Ajut─â-ne cu un share:
Previous

5 secrete despre p─âr ├«nv─â╚Ťate de la stili╚Öti

De ce trebuie s─â ╚Ťii cont dac─â vrei s─â ├«╚Ťi deschizi o flor─ârie

Next

Las─â un comentariu