În 1914, laboratorul lui Thomas Edison a ars și ani de muncă au fost distruși. Acest lucru poate fi considerat drept cel mai rău lucru ce i se putea întâmpla lui Edison, dar inventatorul a ales să vadă asta ca pe o oportunitate energizantă, care să îl facă să reconstruiască și să reexamineze mare parte din munca sa. Edison ar fi spus atunci “Slavă Domnului că toate greșelile au fost arse. Acum putem începe de la capăt.”
Abilitatea de a face față emoțiilor și situațiilor negative este un element ce ne arată dacă vom fi fericiți și dacă vom avea succes în viață. Aceste persoane pot transforma un obstacol într-o oportunitate și o sursă de creștere. În timp ce s-a vorbit mult despre ce nu fac persoanele puternice pe plan psihic (nu trăiesc în trecut, gândindu-se la succesul altora și plângându-și de milă), nu se vorbește despre ce anume fac ei. Ce tactici folosesc pentru a depăși momentele grele iar și iar?
Iată nouă obiceiuri și practici esențiale ale oamenilor puternici psihici ce te pot ajuta să depășești orice obstacol:
1. Privește obiectiv lucrurile
Există o maximă în vechea filozofie stoică ce spune că “nu există bine sau rău, există doar percepția”. Aceasta a fost ulterior adaptată de Shakespeare în replica celebră “nu există nici bine nici rău, dar modul în care gândești despre acel lucru îl face să pară așa.”
Modul în care percepem o situație are puterea uriașă de a ne ajuta sau răni. Deseori, reacționăm emoțional și atribuim o părere negativă asupra unei situații, pe când, soluția pentru a depăși o provocare este să privești lucrurile în mod obiectiv.
Poți să ai cel mai bun plan din lume dar dacă nu ai o privire de ansamblu asupra situației, nu prea are importanță.
Tenacitatea mentală se reduce la trei lucruri: percepție, acțiune și voință. În cazul puterii psihice, este nevoie de o anumită structură mintală ce să-ți permită să treci de emoții sau de prima impresie legată de o situație. Cu alte cuvinte, aceste elemente sunt: 1. Percepția ta. Poți să privești lucrurile în mod egal și uniform? 2. Te poți gândi la soluții sau acțiuni creative sau obiective? 3. Ce timp de voință sau determinare poți folosi în vederea acționării în cazul unei situații?
2. Renunță la ideea că totul ți se cuvine
Cu toții merităm să fim fericiți, dar numerităm o viață lipsită de obstacole și eșecuri. O atitudine ce exprimă această idee – faptul că te gîndești că meriți să obții ceea ce vrei de cele mai multe ori sau chiar întotdeauna – poate să îngreuneze confruntarea cu obstacole când apar și te iau prin surprindere. Aceasta este o problemă foarte des întâlnită la membrii generației tinere. Mulți dintre ei au așteptări nerealiste și nu pot accepta feedback-ul negativ
Acestei generații i s-a insuflat o anumită tipologie de gândire despre modul în care lumea va fi, indiferent de situație. În trecut, nu numai că li se insufla oamenilor o gândire mai modestă, ci și una care te făcea să înțelegi cât de imprevizibilă și inexplicabilă poate fi lumea.
Persoanele puternice mintal recunosc că toate planurile de viitor, și inclusiv viața, pot fi deturnate în orice moment. Ei nu își irosesc timpul gândindu-se că destinul i-a nedreptățit atunci când lucrurile nu merg cum vor ei.
3. Rămâi echilibrată
A fi puternică mintal nu înseamnă să fi fericită totdeauna, ci să rămâi echilibrată întotdeauna.
Stabilitatea emoțională și abilitatea de a rămâne obiectiv sunt bunuri de mare preț când vine vorba să confrunți situații dificile. Din fericire, stabilitatea emoțională tinde să crească odată cu vârsta și ar trebui să nu ne surprindă că o consecință este că devenim mai fericite pe măsura trecerii anilor.
4. Nu încerca să fii fericită întotdeauna
Dacă te tot preocupi să fii fericită vei ajunge să nu poți gestiona situațiile și emoțiile negative. Persoanele puternice psihic nu încearcă să evite emoțiile negative, ci să accepte și pe cele pozitive și pe cele negative. Lasă aceste sentimente să coexiste, deoarece acest lucru este cheia către rezistență.
Punem atâta preț pe optimism, fericire și pe toate celelalte trăsături pozitive, care sunt abstracte, încât sunt luați prin surprindere și nu le putem gestiona pe cele negative. Dacă am fi mai la mijloc, ar fi mult mai bine și am putea profita de lucrurile ce ni se întâmplă pentru că suntem mai obiectivi..
Cercetătorul australian pe sociologie Hugh Mackay argumentează că obsesia noastră legată de fericire poate fi periculoasă și că, în loc să ne îngrijorăm pe acest subiect, ar trebui să ne preocupăm să fim persoane complete.
Ideea că tot ce facem este pentru a găsi fericirea, îmi pare una foarte periculoasă și a dus la apariția unei boli în societățile vestice și anume frica de tristețe. Sentimentul că suntem ființe întregi este ceea ce ar trebui să încercăm să obțienem. Parte din acest sentiment este tristețea, dezamăgirea, frustrarea și eșecul; toate acestea ne-au ajutat să devenim cine suntem. Fericirea, victoria și sentimentul de împlinire sunt lucruri extraordinare ce ni se întâmplă, dar nu ne învață prea multe.
5. Optimismul realist
Persoanele puternice psihic își fac un obicei din a se ridica după ce au căzut. În loc să te superi, să te simți descurajată și să renunți în fața obstacolelor, mai bine profită de oportunitatea de a gândi ca să găsești o soluție creativă pentru problema de față. Persoanele puternice psihic tind să fie și optimiste într-un mod realist (ei sunt plini de speranță ca optimiștii și obiectivi ca persimiștii) ceea ce le conferă atât motivația, cât și gândirea critică necesară pentru a veni cu o soluție creativă.
De fiecare dacă când aceste persoane se confruntă cu o provocare sau problemă, ei nu voi spune ,nu am de ales și acesta este singurul lucru pe care îl pot face. Ei vor fi creativi și vor avea un plan A, un plan B și un plan C.
6. Trăiește în prezent
Când trăiești în prezent (și nu atunci când trăiești în trecut sau când încerci să anticipezi viitorul) poți să vezi lucrurile așa cum sunt. Fie că practică sau nu o formă de meditație, persoanele puternice psihic au tendința să privească lumea ce îi înconjoară cu luare aminte.
Poți să spui că au fost pe fază, poți să spui ce vrei, dar ideea este că dacă te concentrezi numai pe ceea ce ai în față, nu complici acea situație și vei lua în considerare doar variabilele ce contează.
Știința a arătat că atenția chiar îți poate spori puterea mintală. Antrenarea atenției a fost asociată cu stabilitatea emoțională, cu un nivel de stres și de anxietate scăzut și cu o claritate mentală crescută.
7. Perseverența în atingerea obstacolelor
Cu toții am auzit poveștile inspiraționale ale unor persoane de succes care au depășit greutăți și eșecuri pentru a ajunge unde sunt. Ei vor prezenta una dintre cele mai importante calități ale unor persoane rezistente: perseverența, sau cum o numește psihologul Lee Duckworth, determinarea.
Citește și: De ce determinarea este mai importantă decât inteligența dacă vrei să ai succes
În studiul pe care l-a facut pe un număr de elevi din diferite medii educaționale, Duckworth a descoperit că determinarea, mai mult decât oricare altă calitate (cum ar fi IQ-ul, inteligența emoțională, un aspect fizic plăcut, sănătate fizică) este cea ce duce la succesul unui elev. De asemenea, ea a studiat profesori și muncitori în diverse medii profesionale pentru a determina ce le-a adus succesul.
“În toate aceste contexte, un factor a apărut drept cheia succesului iar acesta nu a fost inteligența socială, un aspect fizic plăcut, sănătate fizică sau IQ. Acesta s-a dovedit a fi determinarea,” spunea Duckworth într-un discurs TED. “Determinarea implică pasiune sau perseverența în cazul țelurilor pe termen lung. Ea înseamnă să ai rezistență și să te ții de viitorul pe care ți l-ai propus, asta în fiecare zi (nu doar într-o zi, pentru o lună sau pentru un an), pentru a-ți atinge scopul.”
8. Trebuie să știi când să renunți
O persoană puternică psihic își poate spune Am încercat totul în această situație, dar este timpul să renunț. La fel de importantă ca perseverența este abilitatea de a recunoaște că nu poți controla decât propriile acțiuni și nu rezultatul lor. Acceptarea acestui fapt ne ajută să ne resemnăm în cazul lucrurilor care nu țin de noi.
Există o idee în curentul stoic numită “arta consimțirii”, ce înseamnă a ceda în fața lucrurilor pe care nu le poți schimba și a încerca să privești partea pozitivă, nu să te lași afectată. Avem nevoie de putere, determinare și perseverență, dar acestea nu sunt de ajuns în fiecare situație. Cei puternici psihic trăiesc sub semnul seninătății: schimbă ceea ce pot controla, acceptă ceea ce nu pot controla și știu diferența dintre cele două.
Câteodată, soluția problemei este să o accepți și să te pliezi după ea, în loc să te tot te confrunți cu ea până cedezi.
9. Iubește-ți viața
Amor fati este o expresie latină ce înseamnă “iubirea sorții”, concept derivat din învățăturile vechilor filozofi stoici greci și romani și care a apărut ulterior în lucrările lui Nietzsche. Acesta este probabil cel mai important element al puterii psihice.
Ideea este că nu trebuie doar să tolerezi lucrurile pe care nu le poți controla. Ele ar putea fi cele mai bune lucruri pe care le-ai putea trăi vreodată. Poți să găsești bucurie nu numai în faptul că le accepți, ci și pentru că ți le asumi.
Ajută-ne cu un share: