8 obiceiuri ale oamenilor fericiți

Martin Seligman, părintele psihologie pozitive, susține că 60% din fericire este determinată de factori genetici și de mediu, iar restul de 40% depinde în întregime de noi.

Există trei tipuri de vieți fericite, susține Martin Seligman: viața hedonistă, în care îți umpli existența cu cât mai multe plăceri posibile, viața implicată, în care găsești bucuria în profesia ta, în viața de familie și în iubire, și viața însemnată, care constă în identificarea celor mai de preț calități ale tale și folosirea lor în scopul unor scopuri mai însemnate decât tine.

obiceiuri ale oamenilor fericiți

Potrivit cercetărilor, vânatul plăcerilor aduce cele mai puține satisfacții pe termen lung. Iată însă câteva obiceiuri pe care le au oamenii care se simt împliniți:

1. Își adună în jurul lor alți oameni fericiți

Studiile realizate pe tema fericirii au arătat că persoanele înconjurate de oameni fericiți au mai mari șanse la rândul lor să devină fericite în viitor.

2. Își cultivă optimismul

Potrivit psihologului Peter Kramer, opusul tristeții nu este fericirea, ci optimismul. Persoanele fericite știu să-și revină după un eșec. Optimismul este ca un scut împotriva necazurilor inevitabile de care nimeni nu se poate feri. Așa că ia aminte la un străvechi proverb japonez: “Cazi de șapte ori, ridică-te de opt”.

3. Încearcă să fie fericiți

Este la fel de simplu pe cât sună: poți deveni mai fericit prin simplul fapt că-ți propui asta. Potrivit studiilor, persoanele care încearcă în permanență să vadă latura bună a lucrurilor chiar devin mai fericite.

4. Se bucură de lucrurile mărunte

Este important să urmărești mereu scopuri înalte, însă oamenii fericiți au grijă să se bucure și de lucrurile mărunte. În felul acesta, ajungi să ai mai multe motive de a te simți împlinită.

5. Își ajută semenii

Oamenii cu o atitudine pozitivă își găsesc timp pentru a face lucruri pentru alții, iar asta le conferă o stare de mulțumire. Studiile au arătat că altruismul îți conferă o stare de spirit mai bună. Persoanele care practică voluntariatul sunt mai fericite și au o sănătate mai bună, iar cercetătorii spun că actele de caritate declanșează mecanismele din creier responsabile cu stările de euforie.

6. Își îngăduie să piardă noțiunea timpului

Când ești implicată într-o activitate însemnată, care te provoacă, trăiești un sentiment de exuberanță care face timpul să curgă cu repeziciune. Oamenii fericiți cultivă această senzație de implicare profundă, care le conferă o stare de spirit pozitivă.

7. Preferă conversațiile profunde

Oamenii care știu să-și facă viața frumoasă se feresc de discuțiile triviale și încearcă, pe cât posibil, să aibă discuții pe teme mai însemnate. Unul dintre cele mai mari regrete ale persoanelor aflate pe moarte este că nu și-au exprimat mai des sentimentele în relațiile cu persoanele apropiate.

8. Știu să asculte

Una dintre cele mai bune metode de a acumula cunoștințe noi este să asculți ceea ce alții au de spus și să te folosești de experiența lor. Mai mult, dacă știi să asculți când alții vorbesc le demonstrezi că îi respecți și dai dovadă de o bună stăpânire de sine.

Ajută-ne cu un share:
Previous

Ghidul mutarii. Cum sa te muti fara a pierde timp si bani

Gelozia bat-o vina

Next

Lasă un comentariu