8 metode neobișnuite, dar eficiente, prin care să uiți de stres

,

Sprâncene încruntate? Puls prea rapid? Respirație dificilă? E momentul să te relaxezi. Descoperă metode ușoare de a nu lăsa tensiunea și stresul să îți conducă viața:

1. Hipnotizează-te!

Nu te gândi la o transă și nici la privitul la un ceas care se leagănă pentru a face asta. „Hipnoza e o stare de atenție extrem de concentrată”, susține David Spiegel, directorul Centrului de Stres și Sănătate al Școlii de Medicină de la Stanford. Dacă e realizată așa cum trebuie, hipnoza te poate ajuta să îți alungi gândurile, îți poate încetini pulsul și destine mușchii. Închide ochii și vizualizează un ecran de film cu o situație stresantă, cum ar fi să fii prinsă în trafic la ore de vârf, în partea stângă. Acum vizualizează o soluție: faptul că tu descoperi un drum fără pic de trafic. Vei simți, spune Spiegel, un moment de intensă asimilare a unui sentiment pozitiv, la fel ca atunci când un film reușește să te captiveze atât de mult încât să uiți unde ești. Încearcă să faci asta timp de 5 minute, de trei sau patru ori pe zi.

2. Iartă (cu adevărat) pe cineva

Poate că e tentant să refaci încă o dată în minte momentul când iubitul surorii tale s-a răstit la tine, dar scapi de stres doar renunțând la sentimentele negative. „Dacă mintea noastră tot repetă interacțiuni care ne-au tulburat, sistemul de calmare al corpului devine defectuos”, spune Charlotte vanOyen Witvliet, psiholog la Colegiul Hope din Holland, Michigan. Iar o îmbrățișare și o iertare de formă nu funcționează. Trebuie să îți înlocuiești furia către cel ce ți-a greșit cu o încercare de a înțelege motivele din spatele gestului său. „Iertarea te ajută să vezi mai mult adevărul, nu mai puțin. Când suntem supărați, nu avem viziunea completă”, apreciază specialistul.

să uiți de stres

3. Deschide fereastra

Simplul gest de a ne uita pe fereastră are un efect relaxant. Într-un studiu realizat de Universitatea Washington din Seattle, oamenii care lucrau într-un birou au fost împărțiți: unii dintre ei vedeau un peisaj natural, alții o imagine digitală a aceluiași peisaj și a treia grupă nu avea nicio priveliște. Când nivelul de stres a fost crescut artificial, singurii care și-au revenit la bătăi de inimă normale au fost cei care aveau priveliștea reală în fața ochilor. Cei care aveau imaginea digitală în față nu au avut niciun beneficiu, la fel ca și cei care nu aveau priveliște, dovedind că nu e atât de ușor să păcălești creierul uman.

4. Trimite-ți singură flori

„Fără nicio îndoială, stresul este scăzut de natură”, spune medicul Mehmet Oz. Cercetătorii de la Harvard University au trimis prin curier flori unui grup de femei, iar altui grup i-au trimis lumânări parfumate. După o săptămână, femeile care primiseră flori erau mai puțin stresate și deprimate, poate pentru că oamenii sunt reconfortați de vegetație, încă din vremea când trăiau în peșteri și asta însemna supraviețuire. Dr. Oz susține că ai putea ține o plantă pe birou și că ai putea cumpăra flori pentru acasă.

5. Sărută

Un sărut sau două pe zi pot ține stresul departe. Te vei simți mai puțin izolată, ceea ce este o sursă comună de anxietate. Laura Berman, profesor de obstetrică și ginecologie și psihiatru la Universitatea Northwestern, femeile sunt cele care beneficiază cel mai mult de săruturi, datorită endorfinelor create. Ea recomandă cel puțin un sărut de 10 secunde pe zi, adânc și emoționant, dar nu neapărat excitant: „bucurați-vă de conexiunea fizică”, spune ea.

6. Ia o pauză

Nu e nevoie să mergi în pat și să dormi ca să te bucuri de odihnă. Experții susțin că un exercițiu făcut la birou poate fi la fel de reconfortant ca un pui de somn:

– păstrează-ți picioarele pe podea și ține-ți antebrațele pe marginea mesei, unul peste celălalt

– întinde-te în scaun ca să ai coloana perfect întinsă

– odihnește-ți capul pe brațe un minut sau două.

7. Ia-o ușor

Exercițiile fizice sunt o formă perfectă pentru a scăpa de tensiune, dar gândește-te de două ori înainte de a face exces. Atunci când suntem obosiți mental, exercițiile intense adaugă stres celui pe care deja îl simțim, susține un psiholog de la Universitatea din Kent, Marea Britanie. După o zi obositoare, el sugerează exerciții moderate, ca mersul sau alergatul ușor, care nu îți vor îmbunătăți condiția fizică, dar sunt potrivite pentru moral.

8. Vezi un film care te face să plângi

Un studiu recent a descoperit că gândurile pozitive în timp ce urmărim un film trist ne pot ajuta să trecem peste obstacole în lumea reală. Femeile care aveau nivele ridicate ale stresului în timpul scenelor triste în timp ce urmăreau filme ca Eu sunt Sam și Atracție fatală au fost rugate să găsească happy-end-uri posibile și sfaturi bune pentru personaje. Cele care au fost cele mai capabile să facă asta au arătat semne mai puține de depresie decât cele care nu au făcut altceva decât să privească filmul, susțin cercetătorii de la Universitatea din Denver.

Ajută-ne cu un share:
Previous

Cele 3 obiceiuri ale femeilor care îi enervează cel mai tare pe bărbați

6 metode prin care să prelungești plăcerea atunci când faci dragoste

Next

Lasă un comentariu