7 produse de zi cu zi pe care le poți înlocui cu ușurință cu variante bio

Te-ai gândit vreodată ce conțin produsele de zi cu zi pe care le iubești atât de mult? Poate nu știai, dar tot ce intră în contact cu pielea ta este absorbit în sânge și este ușor de realizat câte produse din comerț conțin substanțe toxice care îți pot afecta hormonii și care au efect cancerigen. Dacă ești îngrijorată de chimicalele ce intră în contact cu pielea ta, ar fi bine să citești această listă de produse pe care le folosești zi de zi și pe care le poți înlocui foarte ușor cu unele bio:

1. Gelul de duș

Gelul de duș și săpunurile sunt produse zilnice care ne răsfață simțurile prin parfumul lor. Totuși, acele arome și clăbuci conțin prea multe chimicale și coloranți ce îndepărtează uleiurile naturale ale pielii și nu lasă miros după ce ai terminat să te speli. Sunt persoane la care au apărut iritații (dermatită) de la geluri de duș care miroseau foarte bine, dar care erau prea dure cu pielea. O alternativă mai bună (și mai puțin scumpă!) sunt săpunurile naturale făcute din unt de Shea și uleiuri esențiale. Ele îți curăță pielea și o lasă hidratată și sănătoasă.

2. Șamponul

Știai că în cazul celor mai multe șampone spuma este dată de lauril sulfat de sodiu? Poate ai observat că pe multe șampoane scrie acum “fără parabeni și sulfați” pentru a le face mai sigure. Pe lângă faptul că dau peste cap funcționarea normală a organismului și afectează mediul înconjurător, sulfații pot provoca dermatită. Parabenii afectează producția de estrogen și pot duce la cancer de sân, așa că ar fi bine să limităm folosirea lor cât mai mult. Pe de altă parte, uleiurie cu vitamina E și semințele de grapefruit au același rol de prezervare și distrugere a microbilor dar au și avantajul că sunt produse sigure. Deci, verifică etichetele și alege șampoanele și balsamurile cele mai naturale!

poți înlocui cu ușurință cu variante bio

3. Loțiunile

Loțiunile sunt probabil cele mai importante ingrediente ale frumuseții. Trebuie să ai grijă la ele și în special la cele de corp pentru că ele acoperă cel mai mare organ al corpului și anume pielea. În plus, pe ele nu le dăm jos de pe corp prin spălare ci sunt absorbite. Ingredientele la care trebuie să avem grijă în loțiuni sunt clar sulfații și parabenii, dar și uleiurile minerale. Deși sună bine să le alegem pentru a hidrata pielea, de fapt uleiurile minerale îți usucă pielea! Ele creează o barieră care sufocă pielea, nu o lasă să se hidrateze, nu lasă secrețiile să iasă sau să intre, îți îmbătrânește pielea înainte de vreme și împiedică dezvoltarea celulelor. Știai că uleiul pentru bebeluși conține 100% uleiuri minerale? Nu folosi vreodată astfel de ulei pe pielea delicată a copilului tău ci încearcă o loțiune din extracte naturale care calmează și hidratează pielea. O alternativă mai bună ar fi cele cu unt de Shea, ulei de jojoba și ulei cu vitamina E.

4. Deodorantul

Deodorantele conțin o gamă largă de chimicale și de alte substanțe periculoase. Deodorantele sub formă de stick conțin un compus numit propilenglicol care este o componentă importantă împotriva înghețării. Contactul direct poate provoca anomalii ale ficatului, rinichilor și creierului. Atiperspirantele conțin aluminiu ce blochează glandele sudoripare de sub braț. Aluminiul imită estrogenul și poate duce la cancer la sân și probleme ale rinichilor și creierului. În cazul în care nu miroase prea tare transpirația ta, poți opta pentru un deodorant natural.

5. Detergenții de rufe

Detergenții de rufe, în special cei parfumați, au o mulțime de chimicale care nu numai că rămân pe haine, ci intră în contact și cu pielea și sunt nocivi pentru mediul înconjurător. Pentru că nu li se cere producătorilor să prezinte toate ingredientele pe ambalaj, este greu de ales ce să cumperi. Numai noțiunea de “aromă” implică folosirea a sute de chimicale! Din fericire, detergentul făcut în casă este o alternativă foarte bună.

6. Substanțele de curățare a suprafețelor

Substanțele pentru curățarea de geamuri și de podele, sprayurile pentru mobilier, substanțele de îndepărtare a petelor – toate conțin chimicale periculoase, ce sunt toxice atunci când le ingerezi, inspiri sau când intră în contact cu pielea sau cu ochii. Este imposibil să nu inhalezi o parte din produsul pe care îl sprayezi așa că este bine să știi ce conține. Chiar și produsele care se vor lipsite de chimicale pot să fie înșelătoare, așa că ar fi bine să te informezi cu privire la ingrediente. Ai putea să încerci să încerci să folosești oțetul pentru că are un efect de curățare puternic și nu este toxic. Dacă vrei să miroasă grozav, poți adăuga și câteva uleiuri esențiale.

7. Detergentul de vase

Câteva chimicale din detergentul de vase nu numai că sunt toxice pentru tine și ecosistemul marin ci pot da peste cap sistemul tău endocrin, pot provoca alergii și sunt cancerigene. Cea mai bună soluție ar fi să alegi un săpun care nu afectează mediul înconjurător și detergenți de vase ce nu conțin fosfat.

Ajută-ne cu un share:
Previous

6 moduri prin care să-ți convingi copiii să facă treburi în casă

Horoscop: Trucuri și sfaturi de frumusețe pentru fiecare zodie în parte

Next

Lasă un comentariu