7 mituri despre fericire, spulberate de oamenii de știință

,

Vestea foarte bună e că fericirea nu e atât de greu de atins. Vestea proastă vine de la cercetători, care susțin că cele mai multe din lucrurile pe care le gândim despre fericire sunt false.

1. Dacă încerci să cauți fericirea, o să fii mai împlinită

Nimic mai fals, spun experții: dacă marele tău scop în viață e “doar să fii fericită”, există șanse mai mari să devii tristă sau dezamăgită. Studii ale Departamentului de Psihologie de la Universitatea Berkley din California au arătat că accentul pus pe fericire ne poate aduce dezamăgirea, pentru că e vorba de speranțe prea mari.

Lasă deoparte așteptările și caută nu fericirea, ci mai degrabă un scop și o menire vieții.

2. Dacă îmi cer scuze mă voi simți mai bine

Contrar lucrurilor pe care le-am învățat în copilărie și a nenumăratelor pilde motivaționale, un studiu al Universității din Queensland a explicat că refuzul de a ne cere scuze atunci când greșim ne face, de fapt, să ne simțim mai bine. Femeile au, în mod special, tendința de a-și cere scuze mereu, gestul devenind reflex și ajungând să spunem „Scuze” sau „Îmi pare rău” chiar și atunci când o persoană neatentă ne iese în cale, pe stradă, și se lovește de noi.

3. M-aș simți mult mai bine dacă mi-aș da frâu liber dorințelor

Dacă ai ceda mai des imboldurilor care te fac să mănânci ceva delicios la o oră târzie, să bei un pahar de vin în plus sau să alegi să fumezi încă o țigară, deși ești pe cale să te lași, ai fi mai relaxată și mai fericită? Nu, din contră, cercetătorii de la Universitatea din Chicago au demonstrat, într-un studiu, că cei care se controlează mai mult sunt, la finalul zilei, mai mulțumiți decât cei care au cedat imboldurilor.

4. Aș fi fericită dacă aș arăta perfect

Te-ai gândit vreodată, privindu-te în oglindă, că viața ta ar fi frumoasă dacă ai avea abdomenul plat, sânii mai mari sau mai mici și nu ai mai avea deloc cearcăne sau riduri? Un studiu publicat în 2012 a arătat că pacienții care au suferit operații estetice și au fost mulțumiți de rezultate nu au devenit mai fericiți, iar stima de sine nu li s-a mărit considerabil.

Cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru sănătatea și frumusețea ta este să dormi mai mult, susțin cercetătorii.

5. Dacă aș avea mai mulți bani, aș fi fericită

Crezi că un salariu mai mare ar face ca toate problemele tale să dispară? Specialiștii nu te contrazic complet, dar doar până la un punct: venituri mijlocii, care să îți asigure un trai liniștit, dar fără extravaganțele unui miliardar care folosește un avion particular pentru a merge la ski, e tot ce avem nevoie cu toții.

S-ar părea că „banii aduc fericirea”, de fapt, dar doar până la un anumit nivel. Dincolo de acesta, depinde doar de tine să-ți faci viața frumoasă.

6. O muncă mai ușoară sau mai bine plătită e tot ce am nevoie

O profesoară de la Harvard Business School a descoperit că cei mai fericiți angajați sunt, de fapt, cei care trec prin cele mai grele provocări, cum sunt, de exemplu, profesorii de la școlile de cartier și medicii care muncesc în țările din lumea a treia. Iar banii, cu toate că sunt importanți, nu sunt nici motivul pentru care te trezești dimineața pentru a merge la muncă și nici nu te fac să te simți împlinit la finalul zilei.

7. Dacă ești mereu în contact cu toată lumea, te simți bine

Crezi că să descoperi ce face fiecare dintre prietenii tăi pe Facebook și cu ce se laudă pe Twitter în fiecare moment îți aduce mai multă fericire în viață?

Un studiu recent a descoperit că să fii conectat constant la Facebok te face, surprinzător, mai puțin conectat la nivel real cu alte persoane și mai puțin mulțumit de propria viață și de experiențele tale, prin comparația cu cei din jur. Așa că de ce n-ai închide laptop-ul, pentru a te bucura de o zi frumoasă, în care experiențele să fie reale, nu observate în fotografiile de Instagram?

Ajută-ne cu un share:
Previous

7 trucuri sexy care îi resping de fapt pe bărbați

Horoscopul saptamanii 27 ianuarie 2 februarie

Next

Lasă un comentariu