7 lucruri bizare pe care corpul tău le face în timp ce dormi

În timpul somnului, în organismul tău se petrec lucruri uimitoare, însă perfect normale. Iată șapte dintre ele:

1. Temperatura corpului scade

Chiar înainte să adormi, temperatura corpului începe să scadă. Această scădere de temperatură îi semnalează creierului să elibereze hormonul numit melatonină, care controlează ritmul circadian (ritm biologic intern) și îi spune organismului că este timpul pentru somn. Temperatura corpului este la cel mai scăzut nivel în jurul orei 02:30 noaptea.

2. Pierzi în greutate

Unul dintre motivele pentru care ar trebui să te cântărești dimineața, nu seara, este că în timpul nopții organismul pierde apă prin transpirație și prin respirarea aerului umed. Aceleași lucruri se întâmplă și în timpul zilei, însă faptul că mănânci și bei anihilează efectul de deshidratare.

3. Devii mai înaltă

Chiar dacă nu e sesizabil cu ochiul liber, în timp de dormi devii mai înaltă. Discurile intervertebrale, care acționează ca niște tampoane între vertebre, se rehidratează și își măresc volumul pe timpul nopții, când presiunea lor asupra lor se reduce.

4.  Tensiunea sanguină și pulsul scad

Când te odihnești, organismul tău depune mai puțin efort pentru a pompa sânge în organism, așa că sistemul vascular ia o pauză binemeritată. Presiunea sângelui scade pe timpul nopții pentru ca mușchiul cardiac și sistemul circulator se relaxează și se regenerează. Este esențial ca persoanele cu tensiune mare să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte. În felul acesta, riscul de face un atac de cord scade.

5. Mușchii sunt paralizați

Sună înfricoșător, însă paralizia mușchilor în timpul somnului vă împiedică să puneți în aplicare în pat ceea ce visați. Așadar, fenomenul de paralizie a mușchilor este unul benefic, pentru că nu v-ați dori cu siguranță să o luați la sănătoasă prin casă în timpul nopții din cauza unui coșmar.

6. Ochii se mișcă cu repeziciune

În timpul fazei REM (rapid eye movement) a somnului, ochii se mișcă rapid dintr-o parte în alta în spatele pleoapelor închise, iar oamenii de știință nu au o explicație pentru acest fenomen. Visurile au loc în timpul REM, așa că este deranjant să te trezești în timpul acestei etape a somnului.

Te simți cel mai odihnită dacă te trezești chiar după ce ai trecut prin toate etapele somnului (REM e cea din urmă), care durează în jur de 90 de minute. Din acest motiv, e posibil să te trezești mai odihnită după ce dormi 7,5 ore (5 cicluri de somn – 5 x 90 de minute) decât după ce dormi 8 ore.

7. Devii excitată din punct de vedere sexual

La fel cum bărbații au erecții în timpul etapei REM a somnului, femeile devin și ele excitate din punct de vedere sexual. Și nu, acest lucru nu e legat de visele cu actorul tău preferat pe care ai putea să le ai din când în când. Creierul este mai activ în timpul somnului REM, așa că are nevoie de mai mult oxigen. Drept urmare, fluxul sanguin din organism se intensifică.

Ajută-ne cu un share:
Previous

Citatele lunii #26

Cum să-ți renovezi dormitorul cu ajutorul unor idei simple

Next

Lasă un comentariu