6 obiceiuri “sănătoase” care îți fac mai mult rău decât bine

Principiile de bază ale obiceiurilor sănătoase par destul de simple: alimentația e importantă, exercițiul fizic de orice fel trebuie să-și găsească loc în programul tău, iar dacă dormi bine totul va fi ok, nu? În mod surprinzător, lucrurile sunt puțin mai complicate. Uneori, exact alegerile pe care le facem pentru sănătate sunt cele care ne fac rău, pe termen lung.

1. Gelul dezinfectant pentru mâini

Dacă la fiecare pas făcut în lume întinzi mâna după gelul dezinfectant, ar fi bine să te oprești. În afara cazurilor în care ai de-a face cu un mediu plin de microbi, cum este un spital, de exemplu, e suficient să folosești săpunul și apa, susțin medicii dermatologi de la Universitatea din California – San Diego. Citește, mai bine, eticheta: gelurile dezinfectante care conțin triclosan fac ca bacteriile și virușii să dezvolte rezistență la antibiotice -și unele săpunuri conțin triclosan-, așa că alege geluri care conțin cel puțin 60% alcool și omoară aproximativ 99% dintre bacterii.

2. Încerci toate cremele de față posibile

Ești tentată de toate cremele care promit tinerețe veșnică și dispariția tuturor semnelor de oboseală sau riduri? Toate femeile sunt, dar asta nu înseamnă că această căutare ne face bine. În loc să aștepți rezultate miraculoase de la prima folosire, medicii dermatologi susțin că ar trebui să aștepți 6 luni pentru ca o cremă care promite creșterea nivelului de colagen al pielii să își facă efectul și în cazul celorlalte creme aproximativ 8 săptămâni. Altfel, riști ca pielea să îți devină extrem de sensibilă, predisupusă la rozacee.
Cea mai importantă regulă, conform dermatologilor: o cremă care-ți păstrează tenul proaspăt, curat și neted. Iar dacă vrei o schimbare și ai pielea sensibilă, întreabă medicul dermatolog.

3. Periajul dinților după fiecare masă

E unul dintre imboldurile care, teoretic, ar trebui să ne ajute să avem dinți sănătoși. Medicii, însă, avertizează: e cel mai rău lucru pe care îl putem face, pentru că alimentele lasă acid pe dinți, care poate slăbi smalțul, iar un periaj când smalțul e slăbit îl poate distruge complet.

E suficient, afirmă specialiștii, să îți clătești gura cu apă după masă și să îți perii dinții doar dimineața și seara.

4. Faci numai exerciții cardio

E simplu să ne închipuim că doar exercițiile cardio, de mare intensitate, ne ajută să pierdem în greutate. Adevărul, spun antrenorii, e că în timp corpul se obișnuiește cu ele și nu mai arde la fel de multe grăsimi.

Cel mai bine e să combini exercițiile cardio de intensitate mare cu cele de intensitate medie, de exemplu 30 de secunde de efort cu 90 de secunde pauză, eficiența acestora în arderea grăsimilor și caloriilor fiind dovedită.

5. Sari peste mai multe mese ca să poți mânca “mai târziu”

Multe femei sar peste masa de prânz doar ca să poată mânca ceva la cină sau pentru a putea bea un pahar de vin seara. Totul pentru a păstra redus numărul caloriilor și pentru a se încadra în planul pe care și l-au propus. Din păcate, fiecare masă pierdută te poate face să mănânci mai mult mai târziu sau să alegi ceva complet nesănătos. Așa că cel mai bine e să alegi câteva gustări sănătoase și câteva mese la care să consumi proteine, ca să te asiguri că nu vei alege seara alimente bogate în calorii și grăsimi.

6. Bei doar apă îmbuteliată? E o greșeală

Dacă alegi să eviți complet apa de la robinet, de teamă că nu e deloc bună, faci o greșeală care te poate costa, mai târziu, sănătatea dinților tăi. Apa îmbuteliată nu conține fluor și tot mai mulți adulți suferă de deficit de fluor, afirmă medicii dentiști. Cel mai bun lucru e să cumperi un purificator, care te ajută să scapi de impuritățile din apa de la robinet, păstrând, în același timp, conținutul de fluor necesar.

Ajută-ne cu un share:
Previous

Cum să-ți renovezi dormitorul cu ajutorul unor idei simple

Horoscopul iubirii pentru săptămâna 3-9 februarie

Next

Lasă un comentariu