Ai trecut de mult de vârsta la care credeai toate sfaturile celor trecuți prin viață. Atunci de ce ai alege să-ți conduci relația după niște mituri fără niciun fel de valoare? Descoperă 6 mituri ale cuplurilor fericite, demontate:
1. Avem aceleași pasiuni și interese, nu ne mai trebuie nimic
Crezi că trebuie ca amândoi să vă uitați la aceleași emisiuni la TV sau să iubiți sportul la fel de tare ca să fiți un cuplu solid? Experții spun că, dimpotrivă, fiecare dintre voi ar trebui să aibă propriile pasiuni și interese, separate de cele ale partenerului, ca să puteți păstra relația mereu proaspătă. „Cuplurile care fac totul împreună mă fac să mă simt nervos, pentru că relația e foarte aproape de codependență”, susține psihologul Seth Meyers.
2. Nu vă culcați supărați
E o idee foarte bună să nu mergi niciodată la culcare supărat pe partenerul tău dar, în realitate, cine vrea să dezbată fiecare aspect care vă irită la celălalt până dimineața? „Oamenii se ceartă cel mai des noaptea, când sunt foarte obosiți. În loc să vă certați în continuare, mai bine mergeți la culcare și vorbiți a doua zi”. Există șanse mari ca cearta să vi se pară a doua zi, la fel și motivul supărării, copilăresc.
3. Căsătoria înseamnă fericire până la adânci bătrâneți. Certurile nu mai sunt permise
Cu toate că certurile nu sunt cel mai bun lucru pentru o căsătorie, să fiți, împreună, capabili să treceți peste neînțelegeri și să le rezolvați e cel mai bun lucru pentru un mariaj, susține medicul și psihoterapeutul Tina B. Tessina. Evită jignirile și partidele de „cine țipă mai tare” și încearcă să te calmezi puțin, înainte de a discuta cu partenerul tău și a încerca să rezolvi situația.
4. Oricât încerci, nu bați statisticile: jumătate dintre căsătorii se termină cu un divorț
Dacă simți că faci tot posibilul să înoți împotriva curentului pentru a-ți păstra căsnicia intactă, ai putea face o pauză: statisticile arată că rata divorțurilor e în declin, iar dacă amândoi aveți studii superioare, aveți șanse mai mari să rămâneți împreună decât să vă despărțiți, rata divorțurilor fiind cam de 25 la sută pentru cei cu studii superioare.
5. Un copil face căsătoria mai solidă
E un mit, spun experții. De fapt, un studiu din 2009 citat în Journal of Personality and Social Psychology susține că, pentru un cuplu, venirea pe lume a copiilor nu va produce o explozie de fericire maritală imediat, mai ales în cazul celor recent căsătoriți. Autorii studiului spun, însă, că în ciuda micii perioade în care niciunul dintre soți nu e încântat de celălalt, la scurt timp după naștere, rata fericirii în cuplu crește, pe măsură ce copilul crește și el.
6. Dacă îl iubești, știi mereu ce simte și ce vrea
E un gând frumos și…doar atât. „Când ne îndrăgostim, ne simțim foarte apropiați și credem să știm totul despre toate gândurile și sentimentele celuilalt. Dar e doar un efect secundar de euforie, indus de endorfine și oxitocină. Iubiții trebuie să ajungă să se cunoască și chiar după 30 de ani de căsătorie, sunt multe momente în care nu știu ce crede, ce vrea sau ce are nevoie soțul meu”, spune dr. Tessina.
Ajută-ne cu un share: