6 lucruri pe care le au în comun oamenii de succes

Profesorul Stanford Jeffrey Pfeffer a analizat biografiile unor oameni de succes, printre care și președinți americani, și a identificat 6 trăsături ale succesului. Jeffrey Pfeffer a subliniat că a făcut mai mult decât să noteze toate calitățile pe care le au oamenii de succes: el a depus eforturi pentru a găsi trăsăturile oamenilor de succes care le lipsesc oamenilor mai puțin puternici și care au realizat mai puține lucruri.

Iată așadar 6 lucruri pe care la au în comun oamenii de succes:

1. Energie și rezistență fizică

Puține articole cu sfaturi pentru a atinge succesul menționează această trăsătură, însă ea este esențială. Într-adevăr, oamenii de succes lucrează aproape fără încetare, iar asta implică o doză mare de energie, pe care unele persoane o au, iar altele pur și simplu nu.

“Într-un studiu axat pe directorii din mai multe industrii, s-a stabilit că mulți dintre ei aveau săptămâni cu 60-65 de ore de muncă, ceea ce înseamnă cel puțin șase zile de muncă a câte zece ore pe zi. Abilitatea și disponibilitatea de a munci multe ore au caracterizat multe persoane de succes. Energia și rezistența fizică aduc cu ele multe avantaje. În primul rând, te ajută să reziști în fața adversarilor sau chiar să te folosești de forța brută pentru a depăși persoanele care-ți sunt superioare în ceea ce privește inteligența. În cel de-al doilea rând, energia și rezistența te fac să devii un model pentru alte persoane, motivându-le prin forța exemplului să muncească mai mult la rândul lor”, se arată în cartea “Managing With Power: Politics and Influence in Organizations”.

2. Concentrarea

Este cât se poate de clar că oamenii de succes știu exact ce vreau pe termen lung. Spre exemplu,  fostul președinte american Lyndon B. Johnson a refuzat în tinerețe o oportunitate de afaceri foarte bună legată de industria combustibililor deoarece și-a dat seama că o astfel de asociere i-ar fi diminuat șansele de a ajunge să stea la Biroul Oval de la Casa Albă.

Oamenii puternici știu să nu-și risipească energiile alergând după mai mulți iepuri deodată. Mulți manageri americani de vârf evită să-și schimbe domeniile de activitate și chiar să treacă de la o companie la alta pentru a-și consolida astfel puterea și a-și conserva energiile și atuurile.

3. Empatie și abilități de comunicare

Să știi ceea ce își doresc alte persoane și să poți identifica căile prin care să comunici cu ele în cele mai eficiente moduri sunt instrumente ale puterii foarte eficiente. Firește, toți oameii de succes știu să facă distincția între identificarea nevoile celorlalți și îndeplinirea lor. Primul aspect este esențial, iar cel de-al doilea negociabil.

“În ceea ce privește abilitatea de a influența alte persoane, este foarte important să fii capabil să le înțelegi, să le cunoști interesele și atitudinile, să știi cum să comunice cu ele. Desigur, toate astea nu înseamnă automat că vei acționa în interesul lor sau într-o manieră prietenască față de ele. Ceea ce este important este să identifici cele mai bune căi de a comunica cu ele și modurile prin care poți să le influențezi”, se arată în cartea citată mai sus.

4. Flexibilitatea

Profesorul Jeffrey Pfeffer atrage atenția că flexibilitatea – abilitatea de a-ți schimba poziționarea – îți poate conferi o doză mare de putere pentru că îți oferă posibilitatea de a-ți schimba discursul în funcție de nevoi și a dobândi alianți noi în diverse circumstanțe.

“Faptul că ajungi să-i cunoști pe ceilalți nu te ajută dacă nu reușești să folosești informațiile pentru a-ți schimba comportamentul. Deși are unele conotații negative, flexibilitatea este esențială în jocurile de putere. Îți oferă capacitatea de a-ți modifica abordările în loc să te agăți de cele care nu funcționează”.

5. Capacitatea de a tolera conflictele

Dacă ai tendința să dai înapoi de fiecare dată când un conflict se prefigurează la orizont, nu vei reuși să câștigi multe bătălii. Uneori, conflictele sunt necesare. Mai mult, de multe ori ai de câștigat doar prin faptul că ceilalți sunt conștienți de disponibilitatea ta de a te lupta.

“Deoarece nevoia de putere apare doar în circumstanțe conflictuale, una dintre trăsăturile oamenilor puternici este disponibilitatea de a intra în conflict cu alte persoane. Evitarea conflictelor face ca o persoană să fie mai plăcută de către colegii ei, însă persoanele cu personalități plăcute nu sunt neapărat cele mai puternice și influente dintr-o organizație”.

6. Abilitatea de a-ți călca pe orgoliu

La fel cum nu e bine să eviți mereu conflictele, este un dezavantaj să fii mereu într-o stare de război. Alianțele sunt de multe ori mult mai benefice decât conflictele. Orgoliul poate fi un inamic redutabil, chiar și atunci când știi care este mișcarea corectă.

“Câteodată este important să te lupți, să îți faci rivalii să plătească pentru că îți stau în cale în loc să faci ceea ce îți dorești. Alte ori, este important însă să clădești alianțe și relații de prietenie. Persoanele puternice au capacitatea de a-și schimba comportamentul în funcție de nevoi și contexte, chiar dacă asta înseamnă să-și calce uneori pe orgoliu”

Ajută-ne cu un share:
Previous

Dictionar de vise – litera I

Cum sa faci cadouri bune

Next

Lasă un comentariu