Majoritatea convingerilor înrădăcinate ce țin de bani, fie că realizăm acest lucru conștient sau nu, se formează în copilărie. Acestea sunt, de fapt, norme culturale pe care le-am asimilat complet fără să realizăm că am făcut asta.
Problema este că aceste maxime atât de des citate nu sunt întotdeauna adevărate. Dacă le crezi, s-ar putea să ai probleme din punct de vedere financiar.
Doi experți financiari au fost întrebați cât de adevărate sunt unele dintre maximele pe care noi le tot folosim. Vezi care dintre următoarele șase trebuie regândite și care mai au un gram de adevăr:
1. Cu cât voi câștiga mai mulți bani, cu atât voi fi mai fericită
Primul lucru pe care experții l-au arătat a fost: de foarte multe ori, banii pe care îi deții nu sunt același lucru cu banii pe care îi ai. “Câteodată, cei ce câștigă mulți bani cheltuiesc mulți bani. Cu cât le cresc salariile, cu atât crește și nivelul de trai”, spune Brad Klontz, planificator financiar certificat și co-autor al Puterea minții asupra banilor. Mai important este cum îți gestionezi banii.
Cercetările arată că dacă ai mai mulți bani, nu vei fi obligatoriu mai fericită. De fapt, acestea arată că un salariu de 75.000 de dolari este ultima sumă la care o persoană se mai simte mulțumită. “După ce ai atins această sumă, dacă vei câștiga mai mulți bani, nu îți vei mai îmbunătăți substanțial nivelul de trai”, spune Susan Bradley, planificator financiar certificat .
2. Copiii ar trebui să fie prioritatea mea financiară
Ca părinte, prima ta responsabilitate este să ai grijă de copiii tăi și să te asiguri că au haine, sunt hrăniți și sunt în regulă. Totuși, cînd trebuie să îți planifici scopurile financiare, deseori se întâmplă să alegi să investești într-o pensie privată în loc să strângi banii de facultate.
“Trebuie să ai grijă de tine însăți pentru a putea avea grijă de copiii tăi” spune Klontz. Dacă nu reușești să economisești destui bani pentru a te descurca la pensie, îți vei împovăra copiii mai încolo/
Același lucru se aplică și atunci când ei vor lucruri materiale pe care nu ți le permiți, cum ar fi haine de firmă sau cadouri scumpe pentru ziua de naștere. “Impune limite când vine vorba de bani. Astfel copiii tăi vor învăța pe ce se merită să dea banii și pe ce nu,” recomandă Bradley. Spre exemplu, dacă fiul tău vrea o pereche de adidași fițoși spune-i: “Eu voi plăti această pereche de adidași obișnuiți, dar dacă vrei să îți iei de firmă, atunci va trebui să pui restul de bani”. În plus, de fiecare dată când primește niște bani, cere-i să economisească o parte, să dea o parte și să cheltuiască o parte.
3. Datoriile sunt întotdeaua rele
În mod clar sunt destule datorii rele, în special acelea făcute să îți iei altceva în afara bunurilor ce își vor crește cel mai probabil valoare. Cel mai bun examplu sunt cardurile de credit: “Dacă nu îți plătești datoriile lunar, poți intra într-o situație urâtă,” spune Klontz.
De asemenea, vei dori să eviți să ai datorii față de prieteni ori familie. “Este periculos și poate duce la probleme în relațiile cu aceștia”, spune el. Alt exemplu de datorie “rea”, de care lumea rămâne surprinsă, este leasingul auto. După ce ai cumpărat mașina, prețul acesteia nu crește ci scade.
Totuși, există și datorii bune. Aici intră împrumuturile pe care le faci pentru a cumpăra ceva ce este posibil să aducă profit. “Dacă plătești un împrumut studențesc ce îți va permite să mergi la o școală bună și să prinzi un loc de muncă ce să-ți placă și să câștigi bine, atunci merită investiția,” spune Klontz.
Un alt exemplu este o proprietate: Dacă o păstrezi destul timp, este posibil să îți poți vinde casa cu mai mult decât ai cumpărat-o. Profitul pe care l-ai obține astfel ar face să merite să fi plătită dobânda.
4. Ar trebui să îți amâni țelurile până ai destui bani să ți le permiți (să ai copii, să te întorci la școală etc.)
“Depinde foarte mult de situația ta financiară. Spre exemplu, dacă ai probleme în a-ți plăti chiria, atunci ar fi bine să amâni să ai un copil,” spune Klontz. Sau dacă nu ai asigurare de sănătate, ideal ar fi să aștepți pînă ai.
Totuși, ar fi bine să economisești bani pentru țelurile tale pe termen lung, pentru a-ți crea viața pe care ți-o dorești fără a ajunge în situația în care să fii luat prin surprindere de costuri. În plus, experții recomandă să îți începi un fond de urgență ca să poți sta liniștită și conturi de economii separate pentru fiecare țel al tău.
Câteodată, răspunsul nu este să îți amâni visurile sau să le urmezi ci să devii suficient de creativă și să le amesteci pe ambele. “Am cunoscut o femeie ce își dorea să călătorească. Ea își lua o slujbă drept guvernantă în Europa, lucra o lună, două și locuia cu familia, așa că stângea majoritatea banilor. Apoi, lua o lună sau două pauză și mergea în călătorii de una singură,” spune Bradley.
5. Nu închiria niciodată când poți fi proprietar
Atitudinea asta se potrivește cu modul de a fi al românilor, dar cumpăratul unei case nu trebuie să fie o decizie bazată pe norme, ci una financiară.
Primul lucru pe care trebuie să îl evaluezi este încotro merge viața ta. Dacă tu consideri că nu vei locui în același oraș și poate nici măcar în același cartier, atunci cumpărarea unei locuințe nu ar trebui să se afle pe lista ta de priorități pentru că durează destul până ce acea proprietate va valora mai mult. Trebuie să stabilești și cât de mult îți permiți să plătești.
A fi proprietarul unei case implică și alte costuri în afară de rată. Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem este să credem că, în loc să plătim chiria, vom plăti rata. Pe lângă asta, trebuie să iei în calcul și impozitele, asigurarea și renovările și să decizi dacă acea locuință intră în bugetul tău.
Până la urmă, cea mai mare greșeală nu este să nu îți iei o locuință ci să îți iei una prea scumpă.
6. Banii sunt ochiul dracului
Primul lucru pe care trebuie să știi este că o astfel de gândire nu este benefică pentru situația ta financiară. „Este genul de gândire care te limitează,” spune Bradley.
Adevărul este că bani nu sunt nici buni, nici răi. Ceea ce contează este ce faci cu ei.
Ajută-ne cu un share: