5 moduri surprinzătoare în care salteaua pe care dormi îți afectează somnul și sănătatea

Nu ai alerga un maraton sau ai urca un munte fără să ai echipamentul necesar, nu-i așa? Și totuși, deși ne petrecem o treime din viață dormind, mulți dintre noi nu avem dormitorul echipat corespunzător, iar aici este vorba despre saltea.

Ai putea da vina pe bugetul tău că nu dormi pe o saltea foarte bună, dar considerând că puțin mai mult somn ajută la pierderea kilogramelor, îți îmbunătățește memoria și te face să trăiești mai mult, chiar merită să faci un efort financiar pentru a te bucura de un somn odihnitor.

Problema este că o saltea nepotrivită (prost construită, prea veche, etc.) poate crea mai multe probleme decât un gât înțepenit sau o durere în zona lombară. Iată 5 moduri în care salteaua îți afectează somnul și sănătatea:

1. O saltea nouă poate reduce nivelul de stres Într-un studiu din 2009, 59 de persoane sănătoase au fost rugate să doarmă 28 de nopți consecutive pe saltelele lor de acasă, după care alte 28 de nopți pe o saltele noi de fermitate medie. Li s-a cerut să stabilească nivelul de stres asociat unor factori precum grijile, emotivitatea, iritabilitatea sau durerile de cap. Conform studiului, noile saltele au dus la “o scădere semnificativă a stresului”, posibil datorită unei creșteri a calității somnului.

2. S-ar putea ca salteaua să îți provoace alergii S-ar putea să ai alergie la acarienii de praf ce locuiesc în salteaua ta. Creaturile microscopice se hrănesc cu celulele moarte, care pot fi găsite în număr mare pe și în jurul patului. Dacă îți speli cearșafurile și fețele de pernă în apă fierbinte, poți să scapi de acarieni. Pentru și mai multă siguranță, dacă nu îți permiți să-ți schimbi salteaua, poți alege să o aspiri pe cea veche.

3. O etichetă ce poartă inscripția “duritate medie” este subiectivă

Nu există o definiție standard a ceea ce înseamnă o saltea tare sau moale. O persoană care are în jur de 113 kilograme ar putea spune despre o saltea că este moale, în timp ce o persoană de 57 de kilograme ar putea să spună despre aceeași saltea că este tare.

Termeni precum “ultra-confortabilă” sună bine, dar nu îți vei da seama cât de confortabilă este o saltea până nu dormi pe ea. În plus, sunt puține dovezi care să arate dacă o saltea dură sau una moale este mai bună pentru somn. Totul se rezumă la cât de confortabilă este pentru tine, așa că ai grijă să petreci cel puțin 20 de minute pentru a testa o saltea înainte de a o cumpăra.

4Dacă te foiești mereu, este posibil că a venit timpul să cumperi o saltea nouă

Dacă salteaua ta are o gaură prin care iese umplutura sau un arc ce îți intră în spate, atunci a cam venit timpul să o schimbi. Dar acesta nu este singurul motiv care să te facă să mergi la magazin. Dacă nu dormi la fel de bine ca înainte, este posibil să trebuiască să faci o investiție, mai ales dacă ai ajuns să dormi mai bine departe de casă.

5. Dacă îți folosești patul pe post de birou s-ar putea să nu poți dormi

Experții spun că în dormitor nu ar trebui să se facă altceva decât somn și sex. Altfel, creierul s-ar putea să se obișnuiască să formuleze răspunsuri la emailurile de la lucru atunci când pui capul pe pernă, ceea ce va face să adormi mai greu. Aparatele electronice clar nu au ce căuta cu tine pe saltea. Lumina albastră pe care majoritatea o au este foarte dăunătoare mecanismului natural ce induce somnul, ceea ce te poate ține trează mai mult timp.

Ajută-ne cu un share:
Previous

Cum să fii mereu bine îmbrăcată: 5 trucuri utile

8 lucruri bizare pe care nu le știai despre prezervative

Next

Lasă un comentariu