5 lucruri pe care probabil nu le știai despre probiotice

Crezi că probioticele se recomandă numai celor care suferă de stomac sau probleme digestive? Nici vorbă, pentru că experții susțin că 70-80% din sistemul nostru imunitar e localizat în stomac, așa că de sănătatea sistemului digestiv depinde aproape întreaga noastră sănătate.

Probioticele reprezintă microorganism cunoscute sub numele de „bacterii bune” și rolul lor e să îmbunătățească și să mențină sănătatea sistemului digestiv și, deci, a întregului organism. Ele pot fi consumate în iaurt, dar și sub formă de tablete, prafuri sau băuturi.

Cercetările au demonstrat că efectele mai multor afecțiuni pot fi tratate, prevenite sau atenuate cu ajutorul consumului zilnic de probiotice. Iată câteva efecte pozitive ale lor:

Ajută la sănătatea tractului urinar

Tractul urinar feminin poate avea de suferit datorită folosirii antibioticelor și pastilelor anticoncepționale și chiar a spermicidelor. Cercetătorii cred că probioticele pot reechilibra sistemul și că pot lupta împotriva celor mai dese afecțiuni ale tractului urinar.

Boala lui Crohn și sindromul de colon iritabil – simptome prevenite

În ciuda faptului că un studiu de mari dimensiuni nu a fost realizat până acum, mai multe studii mici sugerează că aceste afecțiuni pot fi atenuate cu ajutorul consumul de probiotice și că poate fi prevenită chiar reapariția simptomelor.

Probioticele îmbunătățesc sănătatea orală

Experții consideră că înlocuirea bacteriilor rele cu cele bune, ca probioticele, poate avea un efect asupra respirației urât mirositoare, a parodontozei și a altor afecțiuni care țin de sănătatea orală. Studii citate de International Journal of General Medicine au determinat că probioticul BLIS K12 ajută la prevenirea infecțiilor în gura și gâtul copiilor și adulților.

Amigdalitele și durerile în gât – atenuate

Probioticele pot avea efect și în privința reducerii infecțiilor gâtului și urechii, studii arătând că la persoanele care sufereau frecvent de aceste afecțiuni și au folosit probiotice, 80 la sută dintre cei cu dureri în gât nu le-au mai suferit și a avut același efect la 60 la sută dintre cei cu faringită. Rezultatele sunt și mai clare în privința celor care suferă de amigdalită – 90 la sută dintre cei care au luat probiotice nemaivând probleme.

Efect asupra alergiilor

O teorie a susținut că numărul persoanelor alergice a crescut în ultimii ani datorită unui deficit de expunere la bacterii. Un studiu a decis expunerea mamelor însărcinate la bacterii probiotice pentru a descoperi dacă stimulează sistemul imunitar destul de mult pentru a preveni alergiile la copii.

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au determinat faptul că proteinele care stimulează sistemul imunitar și previne reacțiile alergice erau cu 50% mai mari în cazul copiilor tratați cu probiotice. Ei erau și mai puțin predispuși în a dezvolta dermatite atopice, un prim semn al unui răspuns la un alergen.

Ajută-ne cu un share:
Previous

Citatele lunii #15 – care contin cuvintele dragoste iubire si fericire

5 metode prin care îți poți motiva copilul să învețe

Next

Lasă un comentariu