Chiar dacă o bei în fiecare zi, vei fi surprinsă să afli cum îți afectează cu adevărat cafeaua viața:
1. O folosești pentru a înlocui țigările
Chiar dacă poate părea ciudat, țigările diminuează energia pe care ți-o dă cafeaua, spun oamenii de știință. Chimicalele din țigări accelerează sarcinile pe care le are de îndeplinit ficatul, astfel că acesta ajunge să metabolizeze cofeina mai repede. Cercetările au arătat că fumătorii au o toleranță mai mare la cofeină și au nevoie de o cantitate de trei-patru ori mai mare pentru a obține aceleași efecte energizante.
Drept urmare, când te lași de fumat este important să reduci și cantitatea de cafea pe care o bei. Dacă nu faci asta, te vei simți agitată și vei simți o stare de iritare.

2. Bei cafeaua prea târziu… dimineața
Chiar dacă urmezi sfaturile medicilor și ai grijă să-ți termini cafeaua de dimineață până în ora 11:00, s-ar putea ca efectul să nu dispară până te bagi la culcare. Cele mai noi studii arată că unele persoane au o genă care le face să metabolizeze repede cafeaua, în vreme ce altele au nevoie de două sau trei ori mai mult timp.
Dacă te numeri printre persoanele cu o sensibilitate ridicată la cofeină, este posibil ca efectul cafelei de dimineață să nu dispară până noaptea. Dacă nu reușești să descoperi motivul pentru care adormi greu noaptea, încearcă să nu consumi cofeină cu cel puțin 12 ore înainte să te bagi în pat.
3. Efectele cafelei asupra femeilor variază
Fluctuațiile hormonale pot încetini procesul de metabolizare al cafelei, atrag atenția cercetătorii. Din acest motiv, femeile însărcinate (majoritatea medicilor sunt de părere că este în regulă ca femeile însărcinată să bea o cafea pe zi) și cele care iau contraceptive cu estrogen resimt un efect puternic chiar și după ce consumă cantități reduse de cafea.
De asemenea, procesul de metabolizare este ușor încetinit și în timpul perioadei din ciclul menstrual în care estrogenul atinge nivelul maxim. Este recomandat să încerci să bei cantități mai mici de cafea în timpul fazei luteale, pentru a vedea dacă există diferențe legate de modul cum te simți și de cât de ușor îți este să adormi.
4. Bei multă apă pentru a-i contracara efectele când exagerezi
Potrivit miturilor urbane, efectele cofeinei consumate în exces pot fi combătute prin exerciții fizice, prin consumul de alimente bogate în amidon sau unei cantități mari de apă.
Adevărul este însă că ficatul este singurul responsabil pentru metabolizarea cofeinei. Odată început, procesul acesta nu poate fi accelerat prin nicio metodă, spun oamenii de știință.
De vreme ce cafeaua îți amplifică reacțiile pe care le ai la stres, specialiștii îți recomandă ca atunci când te simți agitată din cauza cafelei băute în exces să încerci să te relaxezi prin metoda preferată, fie că meditezi sau asculți o melodie care te calmează.
Ajută-ne cu un share: