3 diete care fac mai mult rău decât bine

Nu sunt doar ineficiente pe termen lung, dar deseori au consecințe neașteptate pentru sănătate. Iată 3 diete care fac mai mult rău decât bine:

1. Săptămâna postului magic: Diete constituite doar dintr-un aliment (foarte sănătos)

Metoda: Câteva zile la rând, mănânci doar acel aliment (varză, supă, grapefruit), grup de alimente (legume crude și fructe) sau tip de alimente (suc).

Promisiunea: Vei slăbi rapid, demarând un plan de hrănire sănătoasă pe termen lung; îți vei reseta metabolismul; te vei curăța de toxine, grăsime și alte lucruri rele care te stăpânesc.

Problema: Când mănânci doar un singur fel de mâncare, riști să pierzi proteinele, grăsimile, fibrele și alte vitamine și nutrienți esențiale,din celelalte produse.

Riscurile: După câteva zile, corpul tău înfometat poate pierde masă musculară. Asta îți poate da peste cap metabolismul , iar viitoarele calorii (cele pe care le vei consuma după post) vor deveni mai greu de ars. Consumând cantități mari de produse care compun această dietă -legume, fructe- se poate ajunge la balonări inconfortabile. Mai mult, ce părăsește corpul tău nu sunt toxinele (acesta elimină excesiv nutrienți, dar și substanțe chimicale) ci reziduurile unui sistem gastrointestinal care nu mai funcționează așa cum ar trebui, plin cu apă, carbohidrați simpli și fructoză, și lipsit de orice materie solidă.

Mai mult, spune Lisa Sasson, nutriționist și profesor în nutriție la Universitatea din New York, pentru cei care deja au o relație instabilă cu mâncarea, acest post conduce, de obicei, la gânduri obsesive. Dacă chiar vrei să te detoxifici, Sasson sugerează să mănânci mai multe cereale și mâncăruri bogate în fibre, care vor acționa ca un scrub natural pentru curățarea intestinelor.).

2. Dieta cu proporții date peste cap: Multe proteine, puțini carbohidrați

Metoda: Mănâncă proteine, multe.

Promisiunea: Vei arde mai multe calorii mâncând proteine, și, pentru că acestea sunt digerate mai greu, senzația de sațietate va dura mai mult.

Problema: Consumând între 30 și 50% de calorii doar din bacon, ouă și chiar și în tofu, nu vei obține carbohidrații de care ai nevoie. Aceștia sunt deseori criticați pentru că ar crea dependență iar carbohidrații simpli albi pentru îngrășare, diabet și boli de inimă. Dar această grupă de produse rămâne cea mai eficientă sursă de energie pentru corp, explică Sasson. Carbohidrații sunt esențiali pentru țesuturi și organe precum creierul și inima. Dacă nu îi oferi corpului tău o cantitate adecvată de carbohidrați, el este forțat să folosească energia din mușchi și grăsime.

Riscurile: Arderea excesivă de mușci și grăsime pentru producerea de energie poate crea stări de greață, o respirație urât mirositoare, dureri de cap, dureri musculare și chiar pietre la rinichi. Alte efecte secundare neplăcute includ constipația (de la un deficit de fibre), oboseală intensă și oase slăbite (proteinele animale pot duce la creșterea acidității sângelui, făcând corpul să își folosească calciul pentru a-l neutraliza).

3. Strategia care pretinde să îți prelungesc viața pe măsură ce te ajută să slăbești: Restricția calorică

Metoda: Consumă cu 20-25% mai puține calorii decât are nevoie corpul tău să funcționeze. (Folosind recomandarea de 2.000 de calorii pe zi, o persoană în acest tip de dietă ar consuma între 1500-1600 de calorii zilnic).

Promisiunea: Poți reduce riscul apariției unor boli de inimă și să îți îmbunătățești funcția cardiovasculară în timp ce slăbești.

Problema: Când reduci drastic caloriile, corpul tău se adaptează învățând cum să facă mai mult cu mai puțin. Scade ritmul metabolic și depozitează grăsimile mai eficient, spune Sasson. Există o teorie dezbătută aprins că această acțiune încetinește procesul de îmbătrânire. Deși testele inițiale au arătat asta, studiile mai recente contrazic teoria.

Riscurile: Mâncând puțin mai mult decât într-o dietă săracă în calorii te face mai predispusă la îngrășare. De asemenea, riști să pierzi masă musculară și osoasă. Dacă nu urmezi acest plan sub supravegherea unui nutriționist, vei ajunge să a deficiențe nutritive serioase.

Ajută-ne cu un share:
Previous

Sfaturi utile pentru alegerea unei firme de mutari

Citate cu autor anonim

Next

Lasă un comentariu