Sunt șanse mari să fi întâlnit la viața ta un narcisist. Știi, prietenul acela care reușește cumva să întoarcă fiecare subiect de discuție înapoi la propria persoană; colegul care întotdeauna se laudă că are ultimul și cel mai bun gadget; membra familiei care crede că este mai sexy, mai inteligentă și că este în general mai bună decât tine la toate.
Totuși, uneori semnele narcisismului sunt un pic mai nuanțate. Nu sunt întotdeauna atât de evidente cum te-ar face să crezi descrierile din mass-media. Și da, este posibil să ai anumite urme de narcisism fără să fii diagnosticat ca având o puternică tulburare de personalitate. Asta se întâmplă când narcisismul începe să îți afecteze negativ viața de zi cu zi.
“Oamenii se schimbă permanent – există o clasificare a narcisismului”, susține W. Keith Campbell, doctor in psihologie, șef al Departamentului de Psihologie la Universitatea din Georgia: ”Majoritatea oamenilor sunt cam la mijloc, deși unii sunt mai afectați mai mult decât alții”.
Când te gândești la oamenii cu care intri în contact în fiecare zi – fie că este vorba de un prieten, un iubit sau un coleg – ți se pare cunoscut vreunul dintre semnele de mai jos? Dacă da, s-ar putea să ai de-a face cu un narcisist.
1. Sunt agreabili – cel puțin la prima vedere
Narcisiștii tind să fie extraordinari la prima impresie, părând foarte carismatici și plini de personalitate, ceea ce îi ajută să se descurce bine la interviuri pentru un loc de muncă: “Deseori prima impresie pe care ți-o faci despre o persoană poate fi foarte pozitivă dar, după un timp, se transformă într-una mai mult negativă”, spune Campbell. “Așadar aici intervine supriza – e o situație de genul “Oh, Doamne! Asta este persoana pe care tocmai am angajat-o și uite cu ce am de a face acum””.
2. Nu toți narcisiștii sunt zgomotoși și mândri. De fapt, unii sunt tăcuți și timizi
În timp ce oamenii își imaginează narcisiștii după tipologia zgomotoșilor și lăudăroșilor, ei pot fi de fapt liniștiți și rezervați. Doctorul psiholog Zlatan Krizanun, profesor asociat al Departamentului de Psihologie al Universității Statului Iowa, explică faptul că sunt de fapt două tipuri de exprimare a narcisismului: extravagant, tip ce include lauda și semeția, și timid, când o persoană e posibil să nu fie atât de directă sau să încerce întotdeauna să se facă auzită ci stă în colț, visând la ziua în care va fi cineva și fiind indignată față de ceilalți.”
Asta nu înseamnă că narcisiștii sunt întotdeauna fie extravaganți fie timizi. În majoritatea oamenilor se regăsesc elemente ale ambelor tipuri de narcisisim, narcisisim extravagant și narcisisim timid. “Ne place să le punem oamenilor etichete”, spune Krizan, “dar când privim modul în care aceste trăsături de personalitate se manifestă, observăm că acestea se separă doar în cazuri extreme.”
3. Pot fi găsiți deseori în poziții de conducere
Asta nu înseamnă că sunt buni lideri, precizează Jean Twenge, doctor psiholog, profesor al Departamentului de Psihologie al Universiății din Statul San Diego și co-autor al lucrării Epidemia Narcisismului, împreună cu Campbell. Dar narcisiștii se regăsesc în poziții de conducere deoarece narcisiștii vor să fie lideri. Ei nu sunt neapărat lideri mai buni, dar vor să ocupe aceste poziții, astfel încât sunt șanse mari să le ocupe.
4. Reușesc întotdeauna să întoarcă subiectul conversație către ei înșiși
“Ai putea începe să vorbești cu o persoană despre faptul că ai cancer, însă în scurt timp el va vorbi despre noua lui mașină,” explică Campbell.
5. Nu orice poveste spusă de un narcisist este una despre o victorie. Dar chiar și în povești tragice sau de eșec, ei sunt victimele și întotdeauna au dreptate
Narcisiștii vor spune deseori povestiri despre ei înșiși – uneori repetând aceeași poveste iar și iar – și de multe ori povestea va fi despre un moment de eroism. Dar cînd o poveste este despre ceva negativ, niciodată nu va fi vina narcisistului. E vorba “mai mult despre victimizare emoțional”, explică Krizan. Și acum va fi vorba despre el și “despre faptul că nu este înțeles sau că oamenii să nu-i recunosc meritele”.
6. Le plac lucrurile frumoase
Nu toți oamenii materialiști au celor cărora le plac cumpărăturile sunt narcisiști, sau că narcisiștii sunt deasemenea înnebuniți după cumpărături. Dar unul dintre semnele distinctive ale narcisismului este dorința de a-ți arăta statutul, iar acest lucru este de obicei realizat cu ajutorul obiectelor, spune Twenge.
Un lucru ce diferențiază cele două noțiuni este că un împătimit al cumpărăturilor îți va spune ce reducere bună a prins la un lucru, iar narcisistul cu siguranță va sublinia că acel obiect arată prestigiul și statutul său. Un exemplu clasic: Conduce o mașină scumpă, dar nu îți spune ce afacere bună a făcut cumpărând-o.
7. Pentru ei aspectul este totul
Narcisiștii nu sunt neapărat mai atractivi decât alte persoane, dar ei „au grijă de aspectul lor și acordă o importanță deosebită atractivității fizice,” spune Twenge. Nu toată lumea care acordă importanță aspectului propriu este narcisistă, adaugă ea, dar „unghile și părul impecabilși alte astfel de detalii ar putea fi indicatori.”
8. Pe Facebook, ei au o mulțime de prieteni și nicio poză în care să arate rău
„Oamenii care sunt narcisiști îl folosesc pentru a-și menține statutul, și deci tind să aibă aibă mai multe poze în care să arate bine și, spre a se autopromova,au rețele mari (adică mai mulți „prieteni”) pe Facebook”, explică Campbell.
9. Nu suportă să fie criticați
În timp ce nimeni nu poate spune sicner că lor le place să fie criticați, narcisiștii sunt foarte sensibili la acest lucru, spune Krizan.
10. Scuzele sunt prietenii cei mai bun ai narcisistului
Narcisiștii au tendința de a arunca vina asupra delorlalți. „Sunt buni la inventatul scuzelor și nu își asumă responsabilitatea pentru greșelile pe care le fac,” spune Campbell.
11. Lasă în urmă doar distrugere
Are un trecut plin de relații eșuate și colaborări profesionale proaste? Consideră asta o avertizare. Spre exemplu, când ai de-a face cu directori narcisiști , vei vedea că „au lucrat pentru o companie, au cam distrus-o, apoi s-au dus în altă parte”, explică Campbell. „În relații pot fi infideli, ceea ce o distruge, și apoi se vor implica în alta.”
12. Sunt mai mari șanse ca ei să înșele pe plan amoros
Se întâmplă acest lucru pentru că un narcisist nu va pune sentimentele partenerului mai presus de ale sale. În plus, îți crește stima de sine în momentul în care afli că o persoană – chiar dacă acea persoană nu este partenerul tău- este atrasă de tine. Împreună, aceste două elemente ajută la a explica de ce infidelitatea poate fi mai frecventă printre narcisiști, spune Campbell.
13. Totul este personal
Este posibil ca să nu fie semne evidente de autoreferință și promovare, în special în cazul narcisiștilor tăcuți. Dar există semne de furie defensivă și reactivă dacă nu sunt apreciați sau dacă nu obțin ceea ce vor. „Dacă îi faci narcisistului ceva ce nu îi place, înseamnă că ești împotriva lui sau nu îl înțelegi”, explică Krizan.
14. O persoană narcisistă probabil nu are nicio idee că el/ea este narcisistă.
„Narcisismul în sine este un fel de ghinion dublu, nu doar pentur că ai tulburări sau crezi că ești special într-un anumit fel față de alții, ci pentru că acele lucruri te vor împiedica să vezi că ai aceste probleme”, spune Krizan. În cazul narcisiștilor timizi, care poate vor experimenta simptome de depresie sau anxietate, celelalte lucruri îi vor determina să ceară ajutorul unui specialist. Însă „cei extravaganți, pentru că se simt superiori sau pentru că au inițial succes, e foarte puțin probabil să caute ajutor specializat,” explică el. „Ar face acest lucru doar după ce arcrea atât de multe probleme încât să se întrebe, „Mă simt atât de bine, știu că sunt extraordinar, doar de ce m-a părăsit toată lumea?”
15. Observi că recurgi la lingușiri doar pentru a menține pacea cu un narcisist
„În timp ce cea mai bună cale să rezolvi problema cu un narcisist este să tai legăturile și să fugi, sunt anumite situații în care nu ai de ales și trebuie să suporți”, spune Twenge. Poate că narcisistul este un membru al familiei, sau poate e șeful tău. În aceste cazuri, lingușeala este cea mai bună metodă de a evita conflictul.
16. Narcisiștii nu au stimă de sine scăzută
Un lucru ce se crede deseori este că persoanele foarte narcisiste au o stimă de sine foarte scăzută – dar acest lucru nu este adevărat. În ceea ce privește narcisiștii dintr-o populație tipică, „ei au o stimă de sine foarte crescută și nu au o insecuritate înrădăcinată, din câte ne dăm noi seama,”, spune Twenge. Într-adevăr, Campbell adaugă faptul că narcisiștii par a fi încrezători totdeauna.
17. Este o mai mare probabilitate ca bărbații să fie mai narcisiști decât femeile
Și gradul de narcisism este mai ridicat în rândul generației tinere de astăzi decât în rândul generațiilor trecute la aceeași vârstă, adaugă Twenge. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a se stabili dacă în anumite slujbe sau culturi sunt mai mulți narcisiști.
Ajută-ne cu un share: