10 beneficii surprinz─âtoare ale cafelei

,

De╚Öi este o b─âutura ce con╚Ťine cofein─â pe care toat─â lumea o alege, pu╚Ťini ╚Ötiu c├ót de s─ân─âtoas─â este cafeaua pentru organismul nostru. Iat─â 11 beneficii surprinz─âtoare ale cafelei:

1. Te ajut─â s─â arzi gr─âsimi

Acesta este motivul pentru care g─âse╚Öti cofein─â ├«n aproape toate suplimentele cu efect de ardere a gr─âsimilor. De fapt, este una dintre pu╚Ťinele substan╚Ťe naturale ce ard gr─âsimile. Studiile arat─â c─â cafeina cre╚Öte ritmul metabolic cu 3-11% ╚Öi c─â spore╚Öte procesul de ardere a gr─âsimilor cu 10-29%.

2. Cre╚Öte performan╚Ťa fizic─â

Cofeina din cafea ├«╚Ťi poate cre╚Öte nivelul de adrenalin─â. De asemenea, poate elibera acizii gra╚Öi din ╚Ťesuturi prin stimularea sistemului nervos. Ace╚Ötia intr─â apoi ├«n s├ónge ╚Öi sunt disponibili ca surs─â de energie. Prin urmare, nu este surprinz─âtor c─â aceast─â b─âutur─â duce la ├«mbun─ât─â╚Ťiri semnificative ├«n performan╚Ťa fizic─â. Po╚Ťi s─â bei o can─â cu jum─âtate de or─â ├«nainte de a merge la sal─â sau a ├«ncepe orice tip de exerci╚Ťiu.

beneficii surprinz─âtoare ale cafelei

3. Reduce riscul de a face diabet

Studiile arată că persoanele ce beau cafea au un risc scăzut cu 25-50% de a face diabet de tip 2. În mod evident, vei elimina acest efect pozitiv dacă adaugi zahăr, așa că ar fi mai bine să nu faci asta.

În plus, un studiu de 20 de ani a arătat că diabeticii care consumă cafea au un risc scăzut cu 30% de a muri din cauza bolii.

4. Te poate face mai deștept

C├ónd o persoan─â bea cafea, cofeina blocheaz─â ac╚Ťiunea unui neurotransmi╚Ť─âtor, care are efect inhibitor, ce  se nume╚Öte adenozin─â. Aceasta are efect stimulant pentru c─â mai mul╚Ťi neuroni ├«╚Öi ├«ncep activitatea ceea ce duce la o cre╚Ötere a nivelului de energie ╚Öi a func╚Ťiilor creierului. Studiile au ar─âtat c─â unele dintre ├«mbun─ât─â╚Ťirile ce au loc la nivel mintal se concentreaz─â pe memorie, timpul de reac╚Ťie ╚Öi func╚Ťiile cognitive ├«n general.

5. Cafeaua este bun─â pentru s─ân─âtatea creierului t─âu

Un studiu a arătat că băutul cafelei poate să prevină multe boli neurologice, inclusiv cele ce au legătură cu vârsta. Unele dintre acestea sunt:

  • Alzheimer

├Än ciuda faptului c─â nu exist─â un leac pentru aceast─â boal─â, exist─â metode de prevenire cum ar fi s─â m─ân├ónci s─ân─âtos. B─âutorii de cafea au cu 65% mai pu╚Ťine ╚Öanse de a face Alzheimer.

  • Parkinson

Similar cu boala prezentat─â mai sus, pentru Parkinson nu exist─â un leac. Totu╚Öi, b─âutorii de cafea au ├«ntre 32% ╚Öi 60% mai pu╚Ťine ╚Öanse de a o dezvolta. Acest lucru i s-a atribuit cofeinei, deoarece b─âutorii de cafea decofeinizat─â nu dezvolt─â aceea╚Öi rezisten╚Ť─â.

6. Luptă împotriva depresiei

Cercet─âtorii de la Harvard au ar─âtat c─â femeile ce beau patru sau mai multe c─âni de cafea pe zi au cu aproximativ 20% mai pu╚Ťine ╚Öanse de a suferi de depresie. ├Än plus, pentru oricine bea patru sau mai multe c─âni de cafea scad cu 50% ╚Öansele de sinucidere.

7. Ar putea s─â ajute la prevenirea unor forme de cancer

Cafeaua pare să ne protejeze împotriva a două tipuri de cancer: cel de ficat și cel colorectal. Cercetările au arătat că băutorii de cafea au un risc cu 40% mai scăzut de a dezvolta cancer de ficat și un risc cu 15% mai scăzut de a dezvolta cancer colorectal.

8. Cafeaua protejeaz─â ficatul

Ficatul este un organ important care ajut─â sute de func╚Ťii din ├«ntreg organismul. Una dintre cele mai grave boli ale ficatului este ciroza, care poate fi cauzat─â de factori precum boala ficatului gras ╚Öi hepatit─â. ├Än mod surprinz─âtor, studiile arat─â c─â persoanele ce beau patru sau mai multe c─âni de cafea pe zi au un risc cu 80% mai sc─âzut de a face ciroz─â.

9. Cafeaua crește nivelul energetic

Dup─â cum am precizat ╚Öi mai devreme, cofeina are efecte pozitive asupra creierului. Unul dintre acestea este cre╚Öterea nivelului energetic. Acesta este motivul pentru care te sim╚Ťi mai fericit dup─â ce bei o can─â de cafea. Ai grij─â doar la sc─âderea nivelului de cofein─â ce urmeaz─â.

10. Cre╚Öte durata de via╚Ť─â

Av├ónd ├«n vedere c─â am vorbit p├ón─â acum despre o mul╚Ťime de lucruri rele pe care cafeaua le poate preveni, nu este de mirare c─â ea ├«╚Ťi poate m─âri durata vie╚Ťii. Un studiu a ar─âtat c─â b─ârba╚Ťii care consum─â cafea au un risc sc─âzut cu 20% de a muri, ├«n vreme ce procentul corespunz─âtor femeilor este de 26%.

Ajut─â-ne cu un share:
Previous

Trucurile de machiaj ale exper╚Ťilor, direct de pe podiumul S─âpt─âm├ónii Modei

Ce produse refuz─â s─â m─ân├ónce angaja╚Ťii fast food

Next

Las─â un comentariu