9 asocieri de alimente care luptă împotriva bolilor și 3 asocieri dăunătoare

Nu e nevoie să iei masa în cele mai bune restaurante sau să mănânci alimente exotice și foarte scumpe pentru a te bucura de cele mai bune asocieri de alimente. Specialiștii au identificat care sunt cele mai bune asocieri, unele dintre ele surprinzătoare, care îți ajută organismul să lupte împotriva diferitelor boli și afecțiuni.

alimente care luptă împotriva bolilor

Descoperă care sunt asocierile de alimente care au efecte benefice și cât e de simplu să le introduci în dieta ta:

1. Ceai și lămâie

Cunoaștem cu toții beneficiile ceaiului verde, care ne ajută, prin antioxidanții pe care îi conține, să luptăm atât împotriva bolilor cardiovasculare, cât și împotriva cancerului. Dar dacă ne dorim și mai multe efecte benefice, nu e nevoie decât să adăugăm ceaiului câteva picături de lămâie.

Testele cercetătorilor au arătat că sucul de lămâie, portocale și lime ajută la stabilizarea antioxidanților și la rapida lor absorbție. Alte teste au arătat că ceaiul verde împreună cu capsaicina (substanța care îi face pe ardei să fie picanți) poate crește sațietate și poate ajuta la pierderea în greutate. Iar ceaiul verde împreună cu licopenul (substanță care se găsește în caise și pepene verde) ajută bărbații să se ferească de cancerul de prostată.

2. Banane și iaurt

Probioticele din iaurt și chefir ne ajută sistemul imunitar și cel digestiv să funcționeze cât mai bine. Dar o componentă a bananelor, inulina, care poate fi găsită și în ceapă, andive, usturoi și germeni de grâu, ajută la dezvoltarea probioticelor, pentru a ne proteja mai bine, și crește crește capacitatea organismului nostru de a asimila calciul.

3. Calciul și aliatul său, soarele

Soarele crește absorbția de calciu a organismului nostru. Astfel, tu poți consuma toate alimentele care oferă calciu, dar fără puțin ajutor de la aliatul său, soarele, nu te vei putea bucura de beneficii.

Cercetătorii europeni au descoperit că persoanele trecute de 47 de ani, cu o alimentație zilnică din care nu lipsesc calciul și vitamina D, au cu 20 la sută mai puține șanse de a suferi o fractură de șold. Mai mult, aceeași combinație câștigătoare oferă o protecție împotriva tipului 2 de diabet, iar un alt studiu susține că femeile aflate la premenopauză au un risc scăzut cu 30 de procente de a se îmbolnăvi de cancer la sân dacă au nivele crescute de calciu și vitamina D în organism.

Doza optimă zilnică de vitamina D poate fi obținută prin expunerea la soare timp de 10 minute, dar și prin consumarea alimentelor ca sardine, somon și ulei din ficat de cod. E bine, mai ales de la o anumită vârstă, să apelezi la vitamina D sub formă de supliment alimentar.

4. Salată și avocado sau semințe

Crezi că salata e unul dintre cele mai plictisitoare feluri de mâncare? Nu și dacă adaugi puțin ulei de măsline, câteva semințe de pin și avocado, care îți pot oferi tot ce e mai bun în farmacia naturii: luteină din salata verde, licopen din roșii și din ardeii roșii și betacaroten din morcovi.

Antioxidanții din uleiul de măsline extra virgin ajută la dispariția unora dintre radicalii liberi din corpurile noastre, care ne pot afecta ADN-ul și pot produce boli și îmbătrânirea prematură. Persoanele care consumă mai multe legume care conțin betacaroten prezintă, spun studiile, riscuri cu 20 la sută mai mici de a muri de o boală de inimă.

5. Fasole și ardei gras crud (Fier și vitamina C)

Cercetătorii au descoperit de mult beneficiile acestui adevărat cuplu de forță format din alimente bogate în fier și alimente bogate în vitamina C. Fierul e mai ușor absorbit –de două până la trei ori-când e consumat alături de alimente care conțin vitamina C.

Fierul e necesar pentru a produce hemoglobină, care transportă oxigenul la mușchi și creier, iar nivelurile scăzute se traduc prin oboseală extremă, slăbiciune și concentrarea slabă. Persoanele vegetariene trebuie să fie mai atente și să caute să consume alimente bogate în fier, iar femeile sunt mai vulnerabile în fața nivelurilor scăzute de fier, din cauza menstruației.

6. Mâncarea de fast food și bananele (Mâncarea sărată și potasiul)

Indiferent ce alegi să mănânci de la fast food, e cert că nivelul de sare pe care îl conțin aceste alimente este extrem de ridicat și, în unele cazuri, cu mult peste cel recomandat pentru doza zilnică. Excesul de sare poate duce la grave probleme cardiovasculare, dar există un aliment care te poate ajuta să contracarezi efectul unei diete foarte sărate: bananele.

Datorită conținutului ridicat de potasiu, ele contracarează efectul negativ al sării asupra organismului. Așa că, în perioadele în care mănânci mai sărat decât de obicei, mănâncă banane, pentru echilibrul organismului!

7. Orez brun și brânza tofu (Carbohidrați și proteine)

Cea mai bună alegere după un efort fizic susținut și pentru o poftă de mâncare enormă e să alegi o doză de proteine sănătoase și de carbohidrați. Nu doar că mușchii se vor reface rapid, nu vei avea febră musculară, dar și efectele antrenamentului la sală vor fi mai bune. Cele mai bune combinații sunt fie un sandviș cu carne de curcan, iaurt și fructe, orez brun cu grătar de pui sau brânză tofu sau paste cu sos de carne.

8. Vin și pește

Vinul și somonul sunt, se pare, perechea perfectă de alimente, susțin cercetătorii, iar asta pentru că antioxidanții din vin –resveratrolul, de exemplu- ajută la absorbția de către organism a grăsimilor omega-3, care au efecte pozitive pentru a ne proteja de o mulțime de afecțiuni, inclusiv depresie, diabet, demență și atacuri cerebrale.

9. Rozmarin, ulei de măsline și carne

Cercetătorii de la Universitatea din Kansas au descoperit că asezonarea fripturilor cu rozmarin și alte condimente reduce formarea de compuși suspecți, care pot provoca afecțiuni grave precum cancerul. Mai mult, carnea pusă la marinat în astfel de combinații de condimente beneficiază de același efect.

Iată și 3 combinații care diminuează efectele pozitive ale alimentelor:

1. Laptele cu ceai

N-ar trebui să urmăm exemplul britanic și să ne bem ceaiul cu lapte, pentru că efectele benefice ale ceaiului negru asupra sistemului cardiovascular au fost afectate de această combinație, au descoperit cercetătorii.

2. Lapte și ciocolată

Laptele diminuează și beneficiile ciocolatei, așa că este de preferat să alegem ciocolată neagră, cu un conținut cât mai ridicat de cacao.

3. Cafea și ovăz

Taninul prezent în cafea, ceai și vin este cunoscut pentru felul în care afectează absorbția fierului conținut de ovăz, salata verde și fasole. Așa că nu îți bea cafeaua în timp ce îți mănânci micul dejun cu cereale de ovăz.

Ajută-ne cu un share:
Previous

Unele tipuri de înșelat sunt mai rele decât altele. Ce este de neiertat

7 băuturi de care nu trebuie să te mai atingi niciodată

Next

Lasă un comentariu